G7: Kina da izvrši pritisak na Rusiju kako bi se zaustavio rat u Ukrajini

Članice G7 su se obavezale da Ukrajini pruže bezbednosnu, finansijsku i humanitarnu podršku, kao i podršku na oporavku i rekonstrukciji

20.09.2023. 07:36
  • Podeli:
obeležavanje godišnjice rata Ukrajina Reuters-63f8bb31cd226.webp Foto: Reuters

Grupa sedam (G7) pozvala je Kinu da izvrši pritisak na Rusiju, kako bi se zaustavio rat u Ukrajini, saopšteno je nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Japana, koji predsedava G7, navodi se da se članice nadaju da će Kina insistirati na trenutnom, potpunom i bezuslovnom povlačenju ruskih trupa iz Ukrajine.

Saopštenje dolazi u trenutku kada direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji boravi u četvorodnevnoj poseti Rusiji tokom koje se očekuje da dve države unaprede političke odnose.

Članice G7 su takođe pozdravile učešće Pekinga na sastanku u Džedi koji je predvodila Ukrajina i "dalje ohrabrile Kinu da podrži pravedan i trajan mir, uključujući direktan dijalog sa Ukrajinom", navodi se u saopštenju.

U saopštenju nije navedena nijedna država, ali se ukazuje da su članice "ponovile svoj poziv trećim stranama da prestanu sa bilo kakvom pomoći ruskom agresorskom ratu ili se suoče sa teškim troškovima".

Članice G7 su se obavezale da Ukrajini pruže bezbednosnu, finansijsku i humanitarnu podršku, kao i podršku na oporavku i rekonstrukciji. 

U saopštenju šefice diplomatije Japana Kamikava Joko, koja je predsedavala sastanku, se, međutim, i kritikuje Peking zbog pretenzija na teritorije u Južnom Kineskom moru, ''militarizacije i drugih proaktivnih aktivnosti u regionu''. 

U saopštenju se, između ostalog, dodaje da G7 ne menja stav kada je u pitanju podrška Tajvanu i njegovom ''smislenom učešću u međunarodnim organizacijama''.

Navodi se da su ministri spoljnih poslova G7 - Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD, tokom susreta u Njujorku još jednom potvrdili njihovo snažno zajedništvo kada je reč o suprotstavljanju pretnjama međunarodnom miru i bezbednosti.

Foto: Reuters

''Članice G7 su istakle važnost jačanja slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini prava, uz poštovanje Povelje UN, kao osnove saradnje među nacijama. One su se snažno usprotivile bilo kakvim unilateralnim pokušajima nasilne promene ili korekcijama statusa teritorija, uspostavljenih u miru'', navodi se, pored ostalog, u saopštenju  japanske ministarke.

Učesnici sastanka takođe su još jednom uputili podršku 2030 Agendi održivog razvoja i Ciljevima održivog razvoja (SDGs). 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()