Gardijan: Amerikanci u strahu od građanskog rata kupuju velike količine oružja

U SAD skoro 40 odsto anketiranih Amerikanaca dopušta mogućnost da bi u zemlji mogao izbiti građanski rat, a stanovnici kupuju velike količine oružja, piše britanski "Gardijan".

14.09.2022. 13:22
  • Podeli:
oružje naoružavanje sad reuters.jpg Foto: Reuters

Više od 80 odsto država u svetu očekuje inflaciju veću od šest odsto, što dovodi do neviđenog porasta građanskih nemira,navodi se u analizi koju je objavila britanska konsultantska firma Verisk Maplecrof koja se bavi rizicima.

Povećan rizik od sukoba i nestabilnosti

Od 198 zemalja, njih 101, uključujući Britaniju, sada ima povećan rizik od sukoba i nestabilnosti.

"Govorimo o brojnim `buradima baruta` širom sveta, koji jednostavno čekaju da se iskra zapali", navodi za "Gardijan" jedan od analitičara firme.

Međutim, u tekstu se, ipak, apostrofiraju SAD u kojima veliki deo stanovnika smatra da je građanski rat, bar donekle, verovatan u sledećoj deceniji.

O građanskom ratu u SAD sada se otvoreno raspravlja i u različitim emisijama na kablovskoj televiziji.

Na jednoj od njih prenesen je deo govora republikanskog senatora Lindsija Grejema i njegova opomena da će "biti nereda na ulici, ako Donalda Trampa budu krivično gonili zbog `lošeg rukovanja tajnim podacima`".

Međutim, u SAD postoji još jedan problem, osim straha od građanskog rata.

Intezivna kupovina oružja

Radi se o intenziviranoj kupovini odnosno "grabežu" za bunkerima za "sudnji dan" odnosno za navodni dan kad bi trebalo da pučne nuklearni rat.

Naime, jedan odsto američkih građana i to po pravilu onih najbogatijih, želi te bunkere za sebe - navodi "Gardijan". 

Bunkeri su, naravno, luksuzno opremljeni.

"Misle li milijarderi zaista da će moći preživjeti kolaps društva uz podzemni bazen?", pita Gardijan.

U međuvremenu, ostatak Amerikanaca "mahnito" kupuje oružje i municiju.

U tekstu se navodi da je prodaja vatrenog oružja naglo porasla od doba pandemije, te da su Amerikanci "samo prošle godine kupili gotovo 20 miliona komada oružja", što je "alarmantno".
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()