Gardijan: Vreme je za kraj gerontokratije u Americi, politikom vladaju starci

Većina jakih političara u Americi ima više od 80 godina

19.02.2023. 13:28
  • Podeli:
Obama__Bajden_wikimedia.jpg Foto: U.S. Customs and Border Protection/Wikimedia

Amerika nikada u istoriji nije imala tako stare političke lidere, a u zemlji raste potreba za novom generacijom političara koja neće biti u takvom raskoraku sa mnogom mlađom javnošću u SAD, piše Gardijan.

Američke vođe su prestare

"Amerika nije prešla svoj zenit, ali njeni političari su prešli svoj vrhunac", izjavila je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli (51) na preizbornom skupu u Čarlstonu, navodeći da bi podržala "obavezan test mentalnih sposobnosti za političare koji su stariji od 75 godina."

Predsednik SAD Džozef Bajden ima 80 godina, a republikanski vođa Senata Mič Mekonel će u ponedeljak proslaviti 81. rođendan, prenosi Gardijan.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji prema istraživanjima u ovom trenutku ima najveću podršku da postane predsednički kandidat Republikanske partije na izborima 2024. godine, ima 76 godina.

Sadašnji Senat SAD je sa prosekom 63,9  godina drugi najstariji u istoriji, a Predstavnički dom SAD treći najstariji u istoriji, sa prosekom 57,9 godina.

Predstavnički dom treći najstariji u istoriji

Komentarišući izjavu Niki Hejli, istraživač na Stenfordskom univerzitetu Lanhi Čen je rekao da je Hejli "kazala ono što mnogo ljudi misli i možda se boje da to izgovore", što treba veoma ceniti.

"Suština njene argumentacije, da SAD treba da okrenu novi list i nađu novu generaciju lidera, sasvim je ispravna", kazao je Čen.

Direktor Centra za politiku na Univeritetu u Virdžiniji, Leri Sabato, rekao je da "sam ima 70 godina i izražene simpatije prema vremešnim političkim vođama", ali da je sadašnja situacija "besmislena."

"Moramo da ponovo biramo političare koji su u pedesetim ili ranim šezdesetim godinama. To je pravo vreme za predsednika", zaključi je Sabato.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()