Glavna briga zaraza od kolere i malih boginja: Sudanu preti biološka opasnost

Oružana borba za vlast u Sudanu počela je 15. aprila

25.04.2023. 14:22
  • Podeli:
Sudan Tanjug Brian Inganga-6447c054a61b8.webp Foto: Tanjug/Brian Inganga

U glavnom gradu Sudana Kartumu postoji ''visok rizik od biološke opasnosti'', nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela laboratoriju u kojoj se nalaze patogeni malih boginja i kolere, kao i druge opasne materije, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Predstavnik SZO iz Sudana Nima Said Abid izjavio je da tehničari organizacije nisu mogli da pristupe Nacionalnoj laboratoriji za javno zdravlje kako bi osigurali bezbednost opasnih materija, prenosi Rojters.

''Glavna briga je što laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance'', rekao je Abid, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela objekat.

Borbe su izbile između sudanskih oružanih snaga i paravojnih formacija Snaga za brzu podršku (RSF) 15. aprila, u kojima je poginulo najmanje 459 ljudi, a povređeno je 4.072, prema najnovijim podacima SZO.

Najmanje petoro humanitarnih radnika ubijeno je od izbijanja borbi, a Međunarodna organizacija za migracije i Svetski program za hranu obustavili su svoje aktivnosti u Sudanu.

Zbog intenzivnih borbi Humanitarna kancelarija Ujedinjenih nacija (OCHA) bila je prinuđena da smanji neke od svojih aktivnosti u delovima Sudana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()