Glavni izraelski autoput borbena zona: Tenkovi napreduju ka južnom delu Pojasa Gaze

Kako navodi Tajms of izrael, više desetina izraelskih tenkova ušlo je u južni deo Pojasa Gaze.

04.12.2023. 16:21
  • Podeli:
izrael izraelska vojska reuters-656dee165b8cd.webp Foto: Reuters

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su danas novi humanitarni koridor dok napreduju ka južnom delu Pojasa Gaze i saopštile da je glavni autoput Salah ad-Din "borbena zona". 

U međuvremenu, mediji prenose, pozivajući se na očevice, da su izraelski tenkovi, oklopni transporteri i buldožeri ušli danas u južni deo Pojasa Gaze, kod Kan Junisa, 

Kako navodi Tajms of izrael, više desetina izraelskih tenkova ušlo je u južni deo Pojasa Gaze. 

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga za arapski jezik naveo je na društvenoj mreži X (Tviter) da je glavni autoput Gaze Salah ad-Din, u oblastima severoistočno od Kan Junisa, "zona borbe". 

"Borbe i vojno napredovanje IDF u oblasti Kan Junisa ne dozvoljavaju kretanje civila kroz osovinu Salah ad-Din u oblastima severno i istočno od grada", naveo je on. 

Kazao je da će  izraelska vojska olakšati kretanje civila preko obilaznice zapadno od Kan Junisa.

Al Džazira je prenela da izraelske snage prodiru u istočni deo Kan Junisa i deluje da opkoljavaju područje tog grada. 
Kako je navela, intenzivirani su vazdušni napadi i granatiranje na istoku Kan Junisa.

Od ranog jutra izraelski tenkovi i oklopna vozila kreću se ka Kan Junisu. 

"Govorimo o istočnoj strani autoputa Salah al-Dina, dok se kod Kan Junisa put deli u dva pravca", navodi Al Džazira.

Izraelska vojska je danas ponovo pozvala na masovnu evakuaciju iz Kan Junisa, u kojem je desetine hiljada raseljenih Palestinaca potražilo utočište u proteklih nekoliko nedelja, nakon što je vojska proširila kopnenu ofanzivu i bombardovala ciljeve širom Pojasa Gaze

Vojska je naredila Palestincima u oko 20 oblasti u centralnom delu Pojasa Gaze da odu dalje na jug i objavila mape na internetu, navodi Gardijan.

Cilj proširenih akcija izraelske vojske je, nakon isteka jednonedeljnog prekida vatre, uništenje lidera Hamasa u Pojasu Gaze. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()