Gori Harkovska oblast pod naletom ofanzive: Rusi napali Pletenovku, blokirani kod Gatišča

Borbe su u Harkovskoj oblasti i dalje traju, a ruske snage prešle su na aktivna borbena dejstva u pograničnim regionima.

10.05.2024. 19:28
  • Podeli:
harkov ukrajina reuters (2)-663e5918401e8.webp Foto: Reuters

Nastaljvena je ofanziva na periferiji naselja Pletenovka, a Rusi su zaustavljeni u blizini naselja Gatišče, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na izvor u vojnim krugovima. List prenosi da su rusne trupe zauzele četiri pogranična sela u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinski mediji su ranije preneli da je ruska vojska danas pojačala svoje aktivnosti u Harkovskoj oblasti, gde se vode aktivne borbe. Kako navode, pogranična naselja su pod intenzivnim ruskim granatiranjem velikih razmera, u kojem su poginuli i ranjeni civili. 

Na području Volčanska i obližnjih naselja ljudi su počeli masovno da se evakuišu, saopštila je lokalna uprava. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na brifingu sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom potvrdio da su ruske trupe pokrenule novi talas ofanzivnih dejstava na frontu u Harkovu.Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da su rezervne jedinice poslate na sever Harkovske oblasti.

"Ruski napad na granicu počeo je u 5 sati ujutro i nastavlja se. Pokušaj proboja je izveden uz podršku oklopnih vozila. Prethodne noći pojačani su napadi na liniju fronta odbrane Oružanih snaga Ukrajine", navodi se u saopštenju Ministarstva. 

Rojters je, pozivajući se na visoki ukrajinski vojni izvor, javio da su Rusi napredovali kilometar u oblasti Volčanska. Prema izvoru, cilj Rusa je stvaranje tampon zone od 10 kilometara na pograničnoj teritoriji Ukrajine.

Glavni urednik sajta „Cenzor.net“ Jurij Butusov saopštio je da je ruska vojska zauzela četiri pogranična sela - Streleče, Krasnoje, Pilnaja i Borisovka, a blagog pomaka ima i u oblasti Volčanska.Ukrajina nije zvanično potvrdila bilo kakve teritorijalne gubitke. 

Guverner Harkova Oleg Sinegubov rekao je da su svi napadi odbijeni i da "nije bilo gubitka teritorije". Prema njegovim rečima, borbe se nastavljaju u pograničnim oblastima.

Na pitanje da li su Rusi probili granicu, guverner je rekao da je cela teritorija fronta zapravo "siva zona". 

"Neprijatelj može sa opremom da uđe na određenu teritoriju, onda se vode borbe i neprijatelj tamo biva uništen", naveo je Sinegubov.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()