Građane Londona u Novu godinu uvodi Big Ben

Posle skoro četiri godine brojčanik Elizabet tauera biće ponovo u funkciji

21.12.2021. 18:21
  • Podeli:
london-igor-kralj-pixsell.jpg Foto: Igor Kralj/Pixsell

Big Ben dočekaže 2022. godinu, odlučila su oba doma parlamenta. U zvono će se udariti 12 puta u ponoć u novogodišnjoj noći, uprkos tome što su ostale proslave u Londonu otkazane.

To će biti prvi put u skoro četiri godine da će brojčanik Elizabet Taura biti izložen za ovaj događaj, nakon restauracije. I to će biti poslednji put da će se koristiti privremeni mehanizam za oglašavanje zvona.

Rekonstrukcija kule i njenog čuvenog sata počela je 2017. godine, što znači da je eksterijer bio prekriven skelama, a zvono utišano. Međutim, to je bila prilika vlasti za izvedbu najvećeg projekta popravke i konzervacije u 160-godišnjoj istoriji zgrade.

Sat je dizajnirao Edmund Beket Denison, a instalirao ga je Edvard Džon Dent 1859. godine. Njegov mehanizam, težak jedanaest i po tona, uklonjen je i odnesen stručnjacima za satove "Cumbria Clock Company" u Lejk distrikt, gde je očišćeno i popravljeno više od 1.000 delova.

Komadi su sada vraćeni u Vestminster i biće ponovo instalirani u narednim mesecima.

Brojčanik sata vraćen je u prvobitne boje i on se sada nalazi na izložbi, a od proleća, Big Ben i zvona sa četiri četvrtine ponovo će svirati melodiju "Westminster Quarters" i bong na svaki sat tokom celog dana.

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()