Grosi: Nije bezbedno ponovo pokretati nuklearnu elektranu Zaporožje

Zaporožje se trenutno oslanja na jedan od svoja četiri glavna dalekovoda

03.06.2024. 15:28
  • Podeli:
zaporozje - reuters-63d377405152a.webp Foto: Reuters

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas da nije bezbedno ponovo pokretati nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini sve dok oko nje besni rat.

Grosi je po tom pitanju prošle nedelje održao sastanak sa Rusijom nakon što mu zvaničnici, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, saopštili da se Moskva nada da će ponovo pokrenuti najveću nuklearnu elektranu u Evropi, gde je trenutno iz bezbednosnih razloga ugašeno šest reaktora.

"Njihova (ruska) ideja je da je (elektranu) u nekom trenutku ponovo pokrenu. Ne da je unište. Stoga je potrebno o tome diskutovati", rekao je Grosi na konferenciji za novinare na sastanku Odbora IAEA.

Rusija je posle prošlonedeljnog sastanka saopštila da ne planira da u ovom trenutku pokrene postrojenje. Grosi je naglasio da je pre pokretanja elektrana neophodno preduzeti važne korake.

"Ne bi trebalo da bude bilo kakvog bombardovanja ili aktivnosti tog tipa oko elektrane", istakao je on.

Zaporožje se trenutno oslanja na jedan od svoja četiri glavna dalekovoda. Otkako je Rusija zauzela elektranu nedeljama nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, elektrana je izgubila svu spoljnu struju, zbog čega je bila primorana da se osloni na hitne dizel generatore za napajanje.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()