Guranje prsta u oko Kini: Vojske SAD i Filipina održaće uskoro zajedničke godišnje vojne vežbe

Kako se naglašava, to će biti prvi put da se sprovode pomorske vežbe izvan filipinskih teritorijalnih voda

17.04.2024. 23:00
  • Podeli:
nuklearni bombarder b-52, nosač aviona uss teodor ruzvelt, američka vojska SAD, američki avioni, vojna vežba, filipinsko more - 24 feb 2024 -  profimedia-660bb2d833b00.webp Foto: Profimedia

Vojske SAD i Filipina održaće zajedničke godišnje vojne vežbe sledeće sedmice u blizini Tajvana i u Južnom kineskom moru u kojima će učestvovati 16.700 vojnika, saopštila je danas filipinska vojska.

Ističe se da će vežbe biti održane od 22. aprila do 10. maja i da će biti simulirano ponovno zauzimanje ostrva koja su okupirale neprijateljske snage na najsevernijim filipinskim ostrvima, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi da će vežbe obuhvatiti obuku iz pomorske bezbednosti, vazduhoplovstva, raketne i sajber odbrane.

Kako se naglašava, to će biti prvi put da se sprovode pomorske vežbe izvan filipinskih teritorijalnih voda.

Mali francuski kontingent pridružiće se ovogodišnjim vežbama prvi put od početka godišnjih vežbi SAD i Filipina 1991. godine.

Oko 14 zemalja pridružiće se kao posmatrači, uključujući Japan, Indiju i zemlje Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) i EU.

Kao odgovor na planirane vežbe, kinesko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas da će vežbe povećati tenzije i podriti regionalnu stabilnost.

Kinesko ministarstvo je pozvalo SAD i Filipine da prestanu sa provokacijama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()