Gutereš ne putuje u Švajcarsku na mirovni samit o Ukrajini

Mirovni samit će biti održan u švajcarskom Birgenstoku 15. i 16. juna

08.06.2024. 08:53
  • Podeli:
Tan2024-04-2219164321_5 antonio gutereš AP PhotoYuki Iwamura-6663ff8c7e75a.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš neće prisustvovati globalnom samitu o mirovnoj formuli za Ukrajinu u Švajcarskoj sledeće nedelje, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

Mirovni samit će biti održan u švajcarskom Birgenstoku 15. i 16. juna, a dosad je 107 država i međunarodnih organizacija potvrdilo učešće, preneo je Kijev independent.

Kako navodi kijevski portal, Ukrajina se nada da će događaj obuhvatiti nekoliko ključnih oblasti, poput "energetske bezbednosti, razmene zarobljenika sa Rusijom, povratka otete dece i globalne bezbednosti hrane".

Na pitanje o spisku putovanja koji su planirani za sledeću nedelju, Dižarik je rekao da generalni sekretar UN neće ići na samit.

"Mislim da smo rekli da će UN biti predstavljene na odgovarajućem nivou i sve strane koje organizuju samit su obaveštene," rekao je portparol UN.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()