Hamas odbacuje nove izraelske uslove za prekid vatre u Pojasu Gaze

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave

25.08.2024. 20:20
  • Podeli:
tunel izrael hamas tanjug ap-657f1ce8e0ca2.webp Foto: AP Photo/Ariel Schalit

Palestinska militantna grupa Hamas se drži predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze od 2. jula i odbacuje nove izraelske uslove za prekid sukoba, izjavio je danas zvaničnik grupe Osama Hamdan.

On je rekao za televiziju Al-Aksa, koju vodi Hamas, da nije tačno da će uskoro biti postignut dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

U pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze, Hamas traži potpuno povlačenje Izraela iz palestinske enklave, uključujući i povlačenje iz takozvanog Filadelfijskog koridora, uskog dela teritorije duž južne granice sa Egiptom ukupne dužine 14,5 kilometara.

Izrael želi da zadrži kontrolu nad tim koridorom koji je zauzeo krajem maja nakon što je uništio desetine tunela za koje tvrdi da su služili za krijumčarenje oružja u Gazu.

Hamas je prethodno saopštio da je spreman da prihvati predlog koji je u maju izneo predsednik SAD Džozef Bajden, a koji podrazumeva prekid vatre u fazama, povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()