Hamas: Sedamdeset osoba, uglavnom žene i deca, ubijeno u napadima na konvoje

Oko 1,1 milion stanovnika napustiće Gazu prema procenama

13.10.2023. 20:40
  • Podeli:
izrael AP PhotoMahmoud Illean via Tanjug-652941d9b4f63.webp Foto: AP PhotoMahmoud Illean via Tanjug

Zvaničnici Hamasa izjavili su danas da je 70 osoba, uglavnom žena i dece, ubijeno u izraelskim vazdušnim napadima na konvoje koji su napuštali grad Gazu.
Hamasova kancelarija za medije je navela da su pogođeni automobili na tri lokacije dok su se kretali južno od grada Gaze, preneo je AP.

Za sada se ne zna ko je bio meta vazdušnih napada, niti da li su militanti bili među ljudima koji su napuštali grad Gazu, navela je agencija.

Palestinci su danas započeli masovni egzodus iz severnog dela Pojasa Gaze nakon što im je izraelska vojska poručila da se evakuišu ka južnom delu te teritorije, uoči očekivane kopnene invazije na vladajuću militantnu grupu Hamas.  

Ujedinjene nacije izrazile su duboku zabrinutost za sve civile u Pojasu Gaze nakon izraelske naredbe da celokupno stanovništvo napusti sever, usred tekućih vazdušnih napada i produbljivanja humanitarne krize.

Portparol UN-a Stefan Dižarik izjavio je da su predstavnici Ujedinjenih nacija u Gazi "obavešteni od svojih oficira za vezu u izraelskoj vojsci" da bi svi koji žive na severu Pojasa Gaze trebalo da se presele u južni deo u roku od 24 sata.

"Očekuje se da će oko 1,1 milion ljudi napustiti severnu Gazu", rekao je Dižarik, dodajući da se ista naredba odnosi na svo osoblje UN i one koji su smešteni u objektima UN, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike

UN smatraju da je nemoguće da se takav pokret desi bez razornih humanitarnih posledica i apeluju da se naredba ukine, rekao je Dižarik.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pridružila se pozivu Izraelu da ukine nalog za preseljenje, rekao je portparol SZO Tarik Jašarević.

On je novinarima u Ženevi, u skladu sa procenom tamošnjih zdravstvenih vlasti, rekao da bi bilo "neizvodljivo evakuisati ugrožene pacijente iz bolnice sa severa Gaze".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()