Haos u Jermeniji: Demonstranti traže ostavku Pašinjana - povređeno više od 50 ljudi, uhapšeno njih 98

Demonstranti su pokušali da probiju policijski kordon i da uđu u zgradu parlamenta

12.06.2024. 21:37
  • Podeli:
jermenija, protesti, demonstrcije u jermeniji, 12 jun 2024 - profimedia (2)-6669f686da402.webp Foto: Profimedia

Jermenska policija danas je 98 učesnika protestnog skupa u blizini zgrade parlamenta, saopštila je pres-služba Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje za RIA Novosti.

Ispred zgrade parlamenta večeras se održava protestni skup kojim se zahteva ostavka jermenskog premijera Nikola Pašinjana, a došlo je do sukoba demonstranata sa policijom usled čega je povređeno preko 50 ljudi.

Demonstranti su pokušali da probiju policijski kordon i da uđu u zgradu parlamenta gde se održava "vladin čas", odnosno vreme na skupštinskoj sednici kada članovi vlade i drugi zvaničnici odgovaraju na pitanja poslanika.

Takođe, u samoj zgradi parlamenta došlo je do tuče između predstavnika vlasti i opozicije, zbog Pašinjanove izjave o "kukavičkim dezerterskim generalima koji su napustili ratište 2020. godine u Nagorno-Karabahu", prenosi RIA Novosti.

Protesti su počeli 9. maja i okupili su oko 70.000 ljudi, što je za Jerevan veoma značajna cifra.

Demonstranti tvrde da su nezadovoljni načinom na koji se sprovodi demarkacija granice sa Azerbejdžanom, odnosno, politikom premijera koja podrazumeva predaju pograničnih jermenskih teritorija. 

Foto: Profimedia

U aprilu 2024. godine, Jerevan i Baku su saopštili da su specijalne komisije dve zemlje odredile kuda će tačno prolaziti granica. 

Cilj je da se granice dve zemlje dovedu u one okvire koji su postojali u trenutku raspada SSSR-a, a u skladu s tim dogovorom, niz sela u blizini Tavuške oblasti Jermenije trebalo bi da postanu deo Azerbejdžana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()