Havarija u Černobilju promenila svet: Od posledica radijacije umrlo više od 25.000 ljudi

Eksplozija koja se dogodila tokom testiranja izazvala je širenje radijacije širom Evrope

25.04.2024. 10:11
  • Podeli:
nuklearna elektrana černobilj 27 sept 2015 - profimedia-662a0f224c3a1.webp Foto: Profimedia

U sovjetskoj atomskoj elektrani u Černobilju 26. aprila 1986. eksplodirao je četvrti reaktor, izazvavši najtežu mirnodopsku nuklearnu katastrofu.

Od posledica zračenja umrlo je na hiljade ljudi, a radioaktivni oblak prekrio je znatan deo Evrope.

Eksplozija koja se dogodila tokom testiranja izazvala je širenje radijacije širom Evrope, a najviše su bile kontaminirane Ukrajina, Belorusija i Rusija.

U samoj eksploziji poginulo je dvoje ljudi, međutim Međunarodna agencija za nuklearnu energiju saopštila je da je 28 spasilaca umrlo od radijacije u prva tri meseca posle eksplozije reaktora.

Prema zvaničnim ukrajinskim podacima, više od 25.000 ljudi koji su učestvovali u raščišćavanju posledica eksplozije iz Ukrajine, Belorusije i Rusije umrlo je posle katastrofe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()