Hitna pomoć bolnice Al Šifa u Gazi od sutra je ponovo aktivna

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je u utorak i da je jedinica za dijalizu u ovoj zdravstvenoj ustanovi ponovo otvorena

29.11.2023. 16:09
  • Podeli:
gaza bolnica reuters-6537847d24603.webp Foto: Reuters

Bolnica Al Šifa sutra će ponovo pokrenuti službu hitne pomoći, izjavio je danas doktor koji radi u toj bolnici u Gazi. 

Doktor Marvan Abu Sada kaže da su u toku pripreme bolnice kako bi hitna pomoć sutra počela s radom, prenela je Al Džazira. Abu Sada je napomenuo da je u toj ustanovi juče uspešno obavljena dijaliza bubrega i pozvao ljude da se vrate u bolnicu na lečenje.

"Operacione sale još uvek nisu spremne, kao ni sva odeljenja da dočekaju nove pacijente, ali ipak pripremamo teren da primimo sve više pacijenata", rekao je on.

Isti lekar je dodao da je neophodna popravka generatora kiseonika, koji su oštećeni tokom izraelskog upada u bolnicu Al Šifa, naglasivši da je najvažnije gorivo, kao i da od početka primirja gotovo uopšte ne dolazi u bolnicu.

"Mislim da većina medicinske pomoći ide južnim bolnicama, ali ništa ne stiže u severne oblasti, ne računajući hranu, vodu i tome slično", poručio je on.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je u utorak da je jedinica za dijalizu u bolnici Al Šifa ponovo otvorena i da prima pacijente, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelske trupe upale su pre dve nedelje u Al Šifu, najveću bolnicu u Gazi, što je dovelo do evakuacije stotina pacijenata i hiljada raseljenih ljudi koji su se tamo sklonili. 

Bolnici je ponestalo hrane, vode i struje i više nije mogla da prima pacijente. Izrael tvrdi da je Hamas koristio bolnicu u vojne svrhe. 

Svetska zdravstvena organizacija navodi da se u bolnici nalazi još 180 pacijenata, uključujući 22 na dijalizi bubrega i sedam zdravstvenih radnika.

Trenutni prekid vatre između Hamasa i Izraela omogućio je ulazak određene količine humanitarne pomoći i zaliha u Gazu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()