Hoće li popustiti? SAD ohrabruju Kina da se pridruži samitu o miru u Ukrajini

Moskva je poručila da je konferencija bez učešća Rusije besmislena, a Ukrajina je optužila Rusiju da pokušava da poremeti samit.

07.06.2024. 08:44
  • Podeli:
kina amerika spor reuters-6602e2c46bdc8.webp Foto: Reuters

SAD ohrabruju Kinu da prisustvuje planiranom samitu o miru u Ukrajini ovog meseca u Švajcarskoj, uprkos najavi Pekinga da neće učestvovati zato što Rusija nije pozvana, rekao je danas novinarima potparol Stejt departmenta.

''Svakako bismo ohrabrili Kinu da učestvuje na tom samitu. Oni su prisustvovali prethodnim verzijama samita. Smatrali smo da je njihovo prisustvo bilo od pomoći. Mislimo da bi njihovo prisustvo ovde bilo od pomoći“, rekao je portparol Stejt departmenta na brifingu.

Portparol je istakao da Kina treba da preduzme korake protiv kompanija za koje Vašington tvrdi da pomažu ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi, prenosi Rojters.

Kijev tvrdi da je više od 100 zemalja prihvatilo poziv na samit radi razgovora o odredbama mirovnog plana koji je izneo predsednik Volodimir Zelenski za okončanje sveobuhvatne ruske invazije koja je počela u februaru 2022.

Peking, koji ima bliske veze sa Moskvom, do sada je odbijao da se pridruži samitu, opisujući prisustvo obe zaraćene strane kao preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju, piše britanska agencija.

Moskva je poručila da je konferencija bez učešća Rusije besmislena, a Ukrajina je optužila Rusiju da pokušava da poremeti samit.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()