Horor u Turskoj: Grupa lekara optužena za smrt najmanje 21 bebe i za kriminal

Desetine osumnjičenih medicinskih radnika uključeno je u slučaj "bande u belim mantilima"

18.10.2024. 21:56
  • Podeli:
ubistvo u katoličkoj crkvi u istanbulu, istanbul, turska policija, hirna pomoć - profimedia (1)-65b754108af4e.webp Foto: Profimedia

Grupa lekara prijemnog centra dve bolnice u Istanbulu organizovala je kriminalnu šemu, preusmeravajući novorođenčad umesto urgentnih u privatne klinike i na taj način ostvarila nezakonit prihod, a zbog posledica lekarskog nemara umrlo je najmanje 21 dete, pa tužioci u Istanbulu traže od 10 do 589 godina zatvora za optužene, objavio je list Hurijet.

Desetine osumnjičenih medicinskih radnika uključeno je u slučaj "bande u belim mantilima", uključujući šefa organizovane kriminalne grupe Firata Sarija, koji je radio kao pedijatar u jednoj istanbulskoj bolnici.

Sa posla je suspendovano 47 osumnjičenih, a prema odluci tužilaštva pritvoreno je 22 ljudi, zatvorene su dve od 19 privatnih bolnica za koje se smatra da su "materijalno odgovorne".

"Prema optužnici, osumnjičeni su premeštali pacijente u one bolnice sa kojima su se prethodno dogovorili, a ne u one u kojima bi bebe dobile neophodnu medicinsku negu. Cilj osumnjičenih je bio maksimalna zarada, a ne poboljšanje zdravstvenog stanja dece", piše list. 

Tužilaštvo napominje da su pripadnici grupe terali roditelje novorođenčadi da idu u jednu od privatnih bolnica po izboru "lekara", gde su deca smeštena u neonatalne jedinice, zadržavana mnogo duže od potrebnog vremena, pa su lekari dobijali 3-4 puta više novca nego u državnim bolnicama.

Turski mediji su objavili spisak 19 privatnih bolnica uključenih u slučaj.    

U okviru ovog slučaja se istražuje smrt najmanje 21 bebe. Tužilaštvo smatra da su uzrok smrti infekcije od kojih su deca obolela na odeljenjima za novorođenčad, kao i opšta nestašica lekara u bolnicama sa kojima su se članovi bande dogovorili.

Kako se navodi, o deci su se često brinule medicinske sestre koje su se predstavljale kao lekari, a jedan broj članova bande optužen je za prodaju droge iz bolnica.

Organizatoru te grupe preti kazna od 180 do 589 godina zatvora zbog optužbi za ubistvo sa predumišljajem iz nehata, falsifikovanje isprava, prevaru, organizovanje organizovane kriminalne grupe, dok drugim lekarima i zaposlenima u zdravstvenom sistemu preti kazna od 10 do 437 godina zatvora, piše Hurijet.

Optužnica ima skoro 500 stranica i sadrži, između ostalog, transkripte razgovora lekara koji su se često rugali roditeljima beba čiji su životi bili ugroženi.

Ministarstvo zdravlja bori se protiv svih vrsta nezakonitosti, kao i protiv svih onih koji zloupotrebljavaju ljude koji imaju probleme i koje bi trebalo da leče, naglasio je turski ministar zdravlja Kemal Memišoglu.

On je istakao da je ovo napad na "turske vrednosti i oblast u kojima je Turska zaista uspešna".

"Ministarstvo zdravlja neće dozvoliti da naši zdravstveni radnici, koji nesebično ispunjavaju svoje obaveze, spasavaju živote i obezbeđuju lečenje, budu optuženi za nehumano ponašanje", rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()