Huti: SAD i Velika Britanija izvele dva vazdušna udara na luku Ras Isa u Jemenu

U napadu je pogođen tanker Marlin Luanda

27.01.2024. 07:47
  • Podeli:
adenski zaliv, msron 11, američka mornarica, SAD, američka vojska - 27 nov 2023 - profimedia-65ae2483cc5e4.webp Foto: Profimedia

SAD i Velika Britanija izvele su dva vazdušna udara na luku Ras Isa u jemenskoj provinciji Hodejda, javila je televizija jemenskih pobunjenika Huta Al-Masira.

Vazdušni napadi usledili su nakon što su Huti pojačali napade na brodove koji prolaze kroz Crveno more, uključujući i napad koji je u petak izazvao požar na tankeru koji je prevozio gorivo, prenosi Tajms of Izrael.

Tanker Marlin Luanda je oštećen, nije bilo povređenih, a pomoć je pružio brod američke mornarice, saopštila je američka vojska na platformi X.

Navedeno je da je nakon toga američka vojska uništila protivbrodsku raketu koju su Huti usmerili na područje Crvenog mora i koja je bila spremna za lansiranje, preneo je Rojters.

Britanska Agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) i britanska kompanija za pomorsku bezbednost Ambrej (Ambrey) saopštile su u petak da su primile izveštaje o napadu na brod u Crvenom moru u blizini Adena u Jemenu i o požaru na njemu.

UKMTO je primio izveštaj o incidentu otprilike 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena gde je plovilo pogođeno.

Ambrej je takođe saopštio da je upoznat sa incidentom jugoistočno od Adena, gde je izbio požar nakon što je trgovački brod pogođen "projektilom", navodeći da je posada bezbedna. 

Portparol Huta rekao je da su njihove pomorske snage izvele operaciju usmerenu na "britanski naftni tanker Marlin Luanda" u Adenskom zalivu, što je izazvalo požar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()