Huti uhapsili najmanje devet radnika Ujedinjenih nacija pod nerazjašnjenim okolnostima

Aktivisti i advokati su pozvali Hute da oslobode uhapšene, a nije poznato šta je dovelo do zatvaranja humanitarnog osoblja

07.06.2024. 15:11
  • Podeli:
huti jemen reuters-65b5787af1200.webp Foto: Reuters

Najmanje devet jemenskih službenika u agencijama Ujedinjenih nacija uhapsili su jemenski pobunjenici Huti pod nerazjašnjenim okolnostima, saopštile su danas regionalne vlasti.

Uprkos pritiscima zapadnih sila zbog napada Huta na brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru usled sukoba u Gazi, militanti suzbijaju pobune u delovima Jemena koji su pod njihovom vlašću, a nedavno su pogubili 44 osobe. Regionalni zvaničnici su za AP potvrdili hapšenja osoblja UN i dodali da su uhapšeni i radnici drugih organizacija.

Oni su naveli da se među uhapšenima nalazi osoblje Agencije UN za ljudska prava, razvojnog programa, Svetskog programa za hranu, zaposleni koji radi za kancelariju specijalnog izaslanika UN, kao i supruga jednog radnika.

Aktivisti i advokati su pozvali Hute da oslobode uhapšene, a nejasno je šta je dovelo do zatvaranja humanitarnog osoblja.

Blumberg je u četvrtak odvojeno izvestio da SAD planiraju da dodatno pojačaju ekonomski pritisak na Hute blokiranjem njihovih izvora prihoda, uključujući planiranu isplatu Saudijske Arabije od 1,5 milijardi dolara za pokrivanje plata vladinih službenika na teritoriji koju drže pobunjenici.

U ratu u Jemenu je od 2014. godine umrlo najmanje 150.000 ljudi, a tokom rata je zatvoreno hiljade osoba.

Istraga AP-a otkrila je da su neki zatvorenici spaljeni kiselinom, primorani da vise nedeljama sa zapešća ili su ih tukli pendrecima, dok su Huti koristili decu-vojnike u sukobu i neselektivno postavljali mine.

Huti su ranije uhapsili četiri druga službenika UN-a, dvojicu 2021. i još dvojicu 2023, koji su i dalje pritvoreni.

Agencija UN-a za ljudska prava je 2023. godine nazvala ta pritvaranja "duboko alarmantnom situacijom jer otkriva potpuno nepoštovanje vladavine prava".

Huti, koje podržava Iran, pripadaju manjinskog šiitskoj grupi u Jemenu, a ta islamska sekta je vladala severnim delom zemlje 1.000 godina do 1962. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()