I Putin se oprostio od Kisindžera: Bio je izuzetan diplomata, mudar i pragmatičan državnik

Ruski predsednik je poslao telegram saučešća Kisindžerovoj udovici Nensi

30.11.2023. 09:59
  • Podeli:
vladimir putin, henri kisindžer, 13 jul 2007 - AP Photo Sergei Chirikov, Pool, File Tanjug-65685ae0d2224.webp Foto: AP Photo/Sergei Chirikov, Pool, File/Tanjug

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je duboko saučešće povodom smrti nekadašnjeg američkog diplomate Henrija Kisindžera.

Putin je u telegramu Kisindžerovoj udovici Nensi rekao da je on bio mudar i dalekovid državnik, saopšteno je iz Kremlja.

"Preminuo je izuzetan diplomata, mudar i dalekovid državnik, koji je decenijama uživao zasluženi autoritet širom sveta", naveo je Putin.

On je podsetio da se Kisindžerovo ime povezuje sa pragmatičnom politikom koja je omogućila postizanje detanta i važnih sporazuma sa SAD, prenosi RIA Novosti.

Kisindžer, kontroverzni dobitnik Nobelove nagrade i moćni diplomata čija je služba za vreme dvojice predsednika ostavila neizbrisivi trag na američkoj spoljnoj politici, preminuo je u stotoj godini.

Kao državni sekretar 1970-ih je u administraciji Ričarda Niksona, učestvovao u ključnim globalnim događajima te decenije. 

Njegovi napori su doveli do diplomatskog otvaranja Kine, istorijskih razgovora SAD i Sovjetskog Saveza o kontroli naoružanja, proširenja veza između Izraela i njegovih arapskih suseda i Pariskog mirovnog sporazuma sa Severnim Vijetnamom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()