I šta će NATO sada: Poljaci misle da je ruski projektil "verovatno" ušao u njihov vazdušni prostor

Rusija je napala Ukrajinu sa 158 dronova i projektila tokom noći, gađajući ključnu infrastrukturu, industrijske i vojne objekte

29.12.2023. 16:36
  • Podeli:
ruka raketa, ruski projektil, burevestnik - 23 okt 2023 profimedia-658ee74c6a334.webp Foto: Profimedia

Ruski projektil je verovatno danas ušao u vazdušni prostor Poljske, članice NATO, izjavio je poljski general Maćej Kliš, nakon što je neidentifikovani vazdušni objekat uočen u ranim jutarnjim satima posle snažnog ruskog napada na Ukrajinu tokom noći.

Kliš, operativni komandant poljskih oružanih snaga, rekao je da je objekat najverovatnije napustio poljski vazdušni prostor nakon što je proveo manje od tri minuta iznad teritorije Poljske i vratio se iznad teritorije Ukrajine, preneo je Rojters.

Član 5 ugovora o NATO propisuje da se "stranke slažu da će oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Severnoj Americi biti smatran napadom na sve"

"Cela putanja leta iznad poljske teritorije je praćena", rekao je Kliš novinarima.

Rusija je napala Ukrajinu sa 158 dronova i projektila tokom noći, gađajući ključnu infrastrukturu, industrijske i vojne objekte, saopštila je ukrajinska vojska.

Novembra 2022, zalutala ukrajinska raketa je pogodila poljsko selo  Pševoduv na jugu Poljske, i tom prilikom su poginule dve osobe.

U aprilu je pronađen deo oružja u šumi nedaleko do grada Bidgošča na severu zemlje. Kasnije je saopšteno da je bila u pitanju ruska raketa.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()