IFIMES: Amerika postigla cilj da se zbog Ukrajine se sučeljavaju Nemačka i Rusija

IFIMES smatra da će doći do rasplamsavanja sukoba na proleće

11.02.2023. 16:22
  • Podeli:
harkiv_ukrajina  reuters-63e5e3a2c298e.webp Foto: Reuters

U analizi situacije u Ukrajini, godinu dana posle izbijanja sukoba, Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane predočava da se zaraćene strane spremaju za nove napade i ofanzivne ratne operacije duž cele linije fronta iščekujući pojačanja u ljudstvu i naoružanju, dok se, istovremeno, suočavaju sa sve većim gubicima na bojnom polju.

Vreme igra važnu ulogu

Predsednik Rusije Vladimir Putin je uveren da je vreme najbolji saveznik Rusije i da će, ukoliko nastavi da uništava ukrajinsku infrastrukturu i uspe da zadrži ono što je osvojeno na bojnom polju, možda uspeti da stvori uslove za prekid oružanog sukoba i obezbedi poziciju "relativnog ratnog pobednika", navodi se u izveštaju IFIMES.

Zvanični Kijev smatra da je vreme neprijatelj Ukrajine i insistira da se mora iskoristiti svaka slabost ruskih snaga pre nego što zapadni saveznici odluče da smanje podršku Kijevu iz ekonomskih i/ili strateških razloga.

Takođe, zvanični Kijev strahuje da bi Zapad mogao da natera Ukrajinu na sklapanje parcijalnog mira sa Rusijom nakon čega bi se diplomatski odlučivalo o sudbini ukrajinskih teritorija koje kontroliše zvanična Moskva.

Kao najveći saveznik i donator Ukrajine Vašington želi opstanak Ukrajine kao države koja je sposobna da se brani vojno, da bude politički nezavisna i ekonomski prosperitetna što nužno ne podrazumeva i vraćanje u okrilje Ukrajine oblasti koje su sada pod kontrolom Rusije kao što su Donjecka oblast ili poluostrvo Krim.

SAD ne žele beskrajno dug rat

U analizi IFIMES se predočava da SAD ne žele beskrajno dugačak rat koji bi pretvorio Ukrajinu u opustošenu zemlju koja predstavlja ekonomski, vojni i politički teret za Zapad, zbog čega Vašington želi snažniji pritisak na ruske snage i šalje Ukrajini dodatnu pomoć kao sredstvo za otvaranje puta ka pregovorima.

U analizi IFIMES se kaže da vojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovoga proleća s ciljem da se pre prispeća najavljene zapadne vojne pomoći Ukrajini u tenkovima, a možda i u avionima, prekine delimični status quo na frontu.

Rusija je nakon vojnih neuspeha u Hersonu i Harkivu iskoristila zimski period za reorganizaciju svojih snaga na terenu, a nova regrutacija i slanje na front više stotina hiljada rezervista biće posljednji korak pred odlučujuću veliku ofanzivu, smatraju vojni analitičari.

Rusija otvara dva fronta u Ukrajini

Predviđa se da će se mogući ruski napad odvijati na dva fronta, na istoku gde Rusija želi da zauzme ceo region Donjecka i na jugu, posebno oko strateški značajnog grada Vuhledara.

Analitičari smatraju da se opšti ruski napad na Ukrajinu neće dogoditi jer je Putin, kako kažu, "sasvim sigurno shvatio, da više nije u stanju da zauzme celu Ukrajinu i sruši vladu u Kijevu".

Ipak, saglasni su da kada je reč o okončanju rata, postoji veliko razmimoilaženje i maksimalistički zahtevi na kojima insistiraju obe strane u sukobu.

Odluka Nemačke da pošalje 88 tenkova Leopard Ukrajini samo je dodatno rasplamsala debatu o vojnom statusu Nemačke posle ujedinjenja 1990. godine.

Direktno sučeljavanje Nemačke s Rusijom

U svom govoru povodom 80. godišnjice završetka najkrvavije bitke u Drugom svetskom ratu "bitke za Staljingrad 1942. godine", predsednik Rusije Vladimir Putin uporedio je rusku operaciju u Ukrajini sa borbom protiv nacističke Nemačke.

Kroz ukrajinsku krizu SAD su ostvarile jedan od svojih najvažnijih strateških ciljeva u Evropi, a to je direktno sučeljavanje Nemačke sa Rusijom, tako da Amerika može da se posveti Kini, drugoj, važnijoj pretnji u Indo-Pacifičkom regionu.

Analitičari smatraju da američka administracija očekuje da rat dospe do kritične tačke u kojoj će i Rusi i Ukrajinci shvatiti da nema pobednika.

U toj fazi bi Rusi trebalo da budu spremni da pregovaraju, a ne da eskaliraju sukob, a Ukrajinci da prihvate ono što im je ponuđeno i što je moguće, a ne ono što zvanični Kijev želi ili misli da zaslužuje.

Tek tada će moći da se nazre i kraj rusko-ukrajinskog rata, zaključuje se u analizi IFIMES.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()