Inaugurisan izabrani predsednik Irana: Predsednika Srbije predstavljao Vulin

Iranski predsednik je izrazio snažnu želju za svetom u kome će palestinski narod, kako kaže, biti oslobođen okupacije i ugnjetavanja

30.07.2024. 17:44
  • Podeli:
pezeškijan-66a9053d57282.webp Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Izabrani predsendik Islamske Repubilke Iran Masud Pezeškijan inauguisan je danas, pred velikim brojem svetskih zvaničnika, u zgradi parlamenta u Teheranu, a Srbiju je, u funkciji specijalnog izaslanika predsednika Republike Aleksandra Vučića, predstavljao potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin. 

Pezeškijan je najpre pred poslanicima položio zakletvu, da bi potom u svom govoru poručio da će biti predsednik svih Iranaca i obećao da će raditi na poboljšanju životnog standarda građana.

On je istovremeno istakao da je Iran u potrazi za mirom.

"Svet treba da iskoristi ovu priliku za rešavanje regionalnih i globalnih pitanja kroz saradnju moćnog, dostojanstvenog Irana koji traži mir. Zemlje regiona ne bi trebalo da dozvole da nekoliko radikalnih glasova pogrešno predstavlja skoro dve milijarde slobodnomislećih muslimana. Islam je religija mira", rekao je on.

Iranski predsednik je izrazio snažnu želju za svetom u kome će palestinski narod, kako kaže, biti oslobođen okupacije i ugnjetavanja.

"Želim svet u kome snovi palestinskog deteta nisu zakopani pod ruševinama njihovih domova", naveo je Pezeškijan.

Pored srpskog predstavnika Aleksandra Vulina, ceremoniji u prestonici Irana prisustvovali su, između ostalih, predsednik Vlade Iraka Al-Sudani, njegov kolega iz Azerbejdžana Ali Asadov, predsednik Kurdistana Barzani, kao i šef države Tadžikistan Emomali Rahmon.

Procenjuje se da su inauguraciji prisustvovali i delegati iz preko 80 zemalja.     

Portparol jemenskih Huta Mohamed Abdul-Salam, kao i jedan od lidera militantne grupe Hamas Izmail Hanije takođe su prisustvovali inauguraciji.

Pezeškijan je zvanično postao deveti predsednik Irana u nedelju, pošto je njegov mandat u trajanju od četiri godine na ceremoniji poznatoj kao "Tanfiz" odobrio vrhovni vođa Islamske Republike ajatolah Ali Hamnei. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()