Inspekcija UN u potrazi za "prljavom bombom" u Ukrajini

Inspekcijski nadzor tražio je Kijev da bi tako odgovorio na ruske optužbe da Ukrajina radi na stvaranju "prljave bombe".

01.11.2022. 12:32
  • Podeli:
Herson Ukrajina_Reuters-1667206656749.webp Foto: Reuters

Stručnjaci iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) istražuju dve lokacije u Ukrajini za koje Rusija tvrdi da se tamo proizvodi "prljava bomba", prenosi AP.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi je izjavio da su inspekcije započele na dve lokacije u Ukrajini i da će uskoro biti završene.

Inspekcijski nadzor tražio je Kijev da bi tako odgovorio na ruske optužbe da Ukrajina radi na stvaranju "prljave bombe".

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je u pismu članovima Saveta bezbednosti prošle nedelje saopštio da je "režim Zelenskog" izdao direktno naređenje da ukrajinska postrojenja započnu stvaranje pomenute bombe.

Zapadne zemlje su odbacile takve optužbe i nazvale ih "očigledno lažnim".

Ukrajina smatra da Rusija lažnim optužbama želi da skrene pažnju sa sopstvenih planova da upotrebi "prljavu bombu" i tako unapred opravda eskalaciju nasilja od strane Kremlja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()