Iran: Šest kandidata dobilo dozvolu za učešće na predsedničkim izborima 28. juna

Među imenima kandidata koji su prošli test podobnosti nisu se našla imena bivšeg iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i bivšeg predsednika parlamenta Alija Laridžanija

09.06.2024. 16:43
  • Podeli:
izbori iran AP PhotoVahid Salemi tanjug-664b89a0b807e.webp Foto: AP PhotoVahid Salemi Tanjug

Ministarstvo unutrašnjih poslova Irana saopštilo je danas imena šest kandidata kojima je odobrena kandidatura za predsedničke izbore u Iranu koji će biti održani 28. juna, nakon što je predsednik Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera.

Među imenima kandidata koji su prošli test podobnosti nisu se našla imena bivšeg iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i bivšeg predsednika parlamenta Alija Laridžanija, prenose RIA novosti.

Među kandidatima je bivši ministar unutrašnjih poslova Mustafa Purmohamadi, bivši sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost šef pregovaračke grupe za nuklearne pregovore sa SAD Said Džalil, trenutni predsednik parlamenta Muhamed Baker Kalibaf, gradonačelnik Teherana i savetnik pokojnoj predsednika Alireza Zakani, bivši sekretar predsedništva i šef fondacije Šahid Gazizade Hašemi i bivši ministar zdravlja Masud Mezkijan, prenosi IRNA.

Kandidate je odobrio Savet čuvara revolucije, u kojem se nalaze sveštena lica i pravnici koje nadgleda vrhovni iranski vođa Hamnei, a svojim izborom kandidata je nastavio svoju tradiciju odbijanja žena ili bilo koga ko poziva na radikalnu promenu u vođenju države, piše AP.

Kampanja će verovatno uključivati uživo debate kandidata na državnoj televiziji, a oni nisu ništa konkretno najavljivali o svojim programima, osim što su obećavali bolju ekonomsku situaciju u Iranu koji je pogođen sankcijama SAD i Zapadnih država zbog svog nuklearnog programa.

AP navodi da je kandidat sa najboljim izgledima za pobedu Muhamed Baker Kalibaf (62) koji je ranije bio gradonačelnik Teherana i ima bliske odnose sa Revolucionarnom gardom, čiji je bio general 1999. godine kada su nasilno suzbijeni protesti studenata.

AP PhotoVahid Salemi Tanjug
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()