Iranska vojska proizvela novu vrstu "drona-samoubice" nalik ruskom Lansetu

Ruska vojska koristi ovaj dron u konfliku u Ukrajini, a oružje se upotrebljava u operacijama protiv zaseda

28.04.2024. 16:06
  • Podeli:
dron lanset lancet - profimedia-662e57805ff7d.webp Foto: Profimedia

Iranska vojska proizvela je novi tip samouništavajućeg drona, napravljenog da uleti unutar mete i eksplodira, a podseća na rusku letelicu ZALA Lancet, prenosi iranska agencija Tasnim.

Ruska vojska koristi ovaj dron u konfliku u Ukrajini, a oružje se upotrebljava u operacijama protiv zaseda.

Ime nove letelice nije poznato, ali Tasnim navodi je dron dizajniran da luta oko određenog područja dok ne pronađe metu.

Opremljena elektro-optičkim sistemima i ugrađenom bojevom glavom, ovakva "lutajuća municija" se široko koristi u kopnenom ratu.

Ukoliko je nova municija koju proizvodi Iran inspirisana Lansetom ruske proizvodnje, dron ima izdržljivost leta od 30 do 60 minuta i podržava nosivost od tri do šest kilograma u dometu od 40 kilometara.

Sjedinjene Države, Britanija i Kanada uvele su u četvrtak nove sankcije protiv Teherana usmerene na proizvodnju i izvoz bespilotnih letelica, nakon iranskih napada na Izrael.

Ministar spoljnih poslova Naser Kanani saopštio je da Iran ima pravo na naoružanje radi odbrane zemlje, kao i da preuzme vojnu akciju protiv Izraela.

Iranski napadi na Izrael usledili su posle navodnog izraelskog vazdušnog napada na iranski konzulat u Damask, u kojem su ubijeni visoki zvaničnici Islamske revolucionarne garde.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()