Ispravljanje nepravde: Ruska duma će pozvati svet da najzad osudi NATO agresiju na SR Jugoslaviju

Na malu suverenu državu u centru Evrope bačeno 2.300 krstarećih projektila i 14.000 bombi, što je rezultiralo smrću više od 2.000 civila

14.03.2024. 16:20
  • Podeli:
duma-duma-reuters.jpg Foto: Reuters

Nacrt žalbe Ujedinjenim nacijama u vezi sa 25. godišnjicom početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije dostavljen je Državnoj dumi na razmatranje, izjavio je predsedavajući odbora Dume za međunarodne poslove Leonid Slucki.

"Odbor za međunarodne poslove podneo je nacrt žalbe Veća Savezne skupštine u vezi sa 25. godišnjicom početka bombardovanja teritorije suverene Jugoslavije koje je izvršila NATO koalicija. Predlažemo da ga podnesemo na razmatranje Državnoj dumi 20. marta", rekao je Slucki.

On je istakao da se u apelu pozivaju parlamentarci da osude vojnu operaciju i preduzmu mere za pozivanje članica Alijanse na međunarodnu odgovornost.

"U tekstu nacrta apela, ruski parlament poziva UN i skupštine svih zemalja da konačno osude vojnu operaciju Severnoatlantskog saveza protiv Jugoslavije i preduzmu mere za privođenje članica Alijanse međunarodnoj odgovornosti za direktnu agresiju na Jugoslaviju", precizirao je Slucki.

Kako se navodi u dokumentu, parlamentarci smatraju da je neophodno, uoči godišnjice agresije NATO na Jugoslaviju, dati pravednu ocenu "tog grubog kršenja međunarodnog prava, koje je dovelo do destabilizacije rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)".

Osim toga, parlamentarci "izražavaju duboku zabrinutost zbog tekućih pokušaja kolektivnog Zapada da čin agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju predstavi međunarodnoj zajednici kao mirovnu operaciju, da žrtve NATO bombardovanja preda zaboravu i okrivi Srbe za izbijanje ratova na Balkanu".

U dokumentu se podseća da je od marta do juna 1999. godine "na malu suverenu državu u centru Evrope bačeno 2.300 krstarećih projektila i 14.000 bombi", što je rezultiralo smrću više od 2.000 civila u Jugoslaviji, uključujući decu.

Poslanici ističu da je nekažnjivost NATO udara na Jugoslaviju "stvorila osnovu za nove vojne akcije širom sveta pod maskom izjava o borbi 'za vrijednosti slobode i demokratije'", preneo je Sputnjik.

"Uverenje kolektivnog Zapada u sopstvenu nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do uzleta neonacističkog režima u Ukrajini, koji je posle državnog udara 2014. godine sprovodio politiku genocida nad ruskim stanovništvom, što je dalje dovelo do oružanog sukoba na teritoriji te zemlje", dodaje se u dokumentu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()