Istorijsko izvinjenje Pahora 'Izbrisanima'

Nakon raspada Jugoslavije, Slovenija je iz registra svojih državljana izbrisala 25,671 osoba sa jugoslovenskim državljanstvom i time im oduzela sva prava

25.02.2022. 20:38
  • Podeli:
borut-pahor-profimedia.jpg

Slovenski predsednik Borut Pahor u petak se izvinio za stravičnu nepravdu počinjenu nad 25,671 osoba koje su nakon raspada Jugoslavije izbrisane iz registra slovenskih državljana i time preko noći ostale bez svih prava. 

Odluku je doneo Ustavni sud Republike Slovenije, na osnovu uputstva Ministarstva unutrašnjih poslova, a sprovele su je slovenske administrativne službe.

Takozvani "Izbrisani" bili su uglavnom poreklom iz bivših jugoslovenskih republika sa jugoslovenskim državljanstvom ili državljanstvom određene republike, a u Sloveniji su živeli po osnovu regulisanog stalnog boravka.

Nakon proglašenja nezavisnosti Slovenije 25. juna 1991. godine, građani bivše socijalističke republike automatski su postali državljani Republike Slovenije.

Od deportacije do ilegalnog ostanka

Državljani drugih republika sa stalnim boravkom u Sloveniji imali su pravo da zatraže slovensko državljanstvo u roku od šest meseci od proglašenja nezavisnosti.

Oni koji to nisu učinili ili kojima je zahtev odbijen, izbrisani su iz evidencije stalnih boravaka.

Znate ono kad idete kod lekara po uslugu koju vam pokriva zdravstveno osiguranje, pa svratite do bankomata i na kiosk po kovertu.

Na njih se u tom trenutku počeo primenjivati Zakon o strancima, a brisanjem su izgubili sva ekonomska i socijalna prava, dok su neki morali da napuse Sloveniju ili su bili deporovani.

Mnogi su ostali ilegalno da žive u Sloveniji koja im je bila jedina domovina. 

Nakon 20 godina agonije 2013. godine Evropski sud za ljudska prava je presudio u korist nekoliko tužitelja te je odredio da im Slovenija mora isplatiti po 20 hiljada evra odštete za nematerijalnu štetu.

Odluka Evropskog suda pravde temelj je za dalje tužbe protiv Slovenije.

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()