Italijani protiv ratnih sokolova: Francuska i Poljska ne mogu da govore u ime NATO

Evropske zemlje i dalje podržavaju Kijev, ali je važno intenzivirati diplomatske napore kako bi se pomoglo Ukrajini, navodi Krozeto

10.03.2024. 15:49
  • Podeli:
nato, otan, rusija, ruska zastava rusije, rat u ukrajini - shutterstock 1-65edc84b7fed4.webp Foto: Shutterstock

Francuska i Poljska nemaju pravo da govore u ime NATO, a intervencija Alijanse u sukobu u Ukrajini bi "izbrisala put diplomatiji", rekao je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

"Francuska i Poljska ne mogu da govore u ime NATO, koji formalno i dobrovoljno nije intervenisao u sukobu od samog početka. Slanje trupa u Kijev je korak ka jednostranoj eskalaciji koja će izbrisati put diplomatiji", istakao je Krozeto u intervjuu za italijanski list "La stampa".

Prema njegovim rečima, evropske zemlje i dalje podržavaju Kijev, ali je važno intenzivirati diplomatske napore kako bi se pomoglo Ukrajini da povrati svoju slobodu, teritoriju i bezbednost.

Posle konferencije o Ukrajini u organizaciji Pariza 26. februara, Makron je rekao da su zapadni lideri razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu i, iako nije postignut konsenzus u vezi sa tim, ništa se ne može isključiti.

Poljski ministar odbrane Radoslav Sikorski rekao je u petak, 8. marta, da prisustvo NATO snaga u Ukrajini "nije nezamislivo", dodajući da ceni Makronovu inicijativu o mogućnosti slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

U međuvremenu, poljski predsednik Andžej Duda rekao je da Poljska treba da izgradi veliki aerodrom za prebacivanje NATO snaga.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()