Izbor vlasti u Francuskoj: Bivša članica Komunističke partije kompromisni kandidat za premijerku?

Obraćajući se pristalicama, Melenšon je juče rekao da je Belo, posvećena "antirasistička feministkinja rešenje za politički ćorsokak"

13.07.2024. 16:52
  • Podeli:
iget belo, 6 april 2024 - profimedia-0862892358-669293109f05e.webp Foto: Profimedia

Dok francuska levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) pokušava da se dogovori o kandidatu za premijera nakon što je osvojio najveći broj poslaničkih mesta na vanrednim izborima održanim 7. jula, krajnje levičarska partija Nepokorena Francuska (LFI) predložila je veteranku, političarku Iget Belo kao kompromisnog kandidata za premijerku.

Bivša članica Komunističke partije iz francuskog prekomorskog regiona Reiniona je ugledna političarka čiju kandidaturu podržava većina partija u koaliciji NFP, ali izgleda da socijalisti ne žele da je podrže, objašnjava Damijen Lekomt sa Pariskog univerziteta Sorbona, preneo je Frans 24.    

Posle skoro nedelju dana žučnih pregovora, Žan Luk Melanšon iz LFI  ipak je pozdravio najnovije "rešenje" za politički ćorsokak koji je zahvatio koaliciju.    

Obraćajući se pristalicama, Melenšon je juče rekao da je Belo, posvećena "antirasistička feministkinja rešenje za politički ćorsokak".

Lider Komunističke partije Francuske Fabijen Rusel rekao je za lokalnu televiziju da 73-godišnja političarka sa francuskog ostrva Reiniona poseduje "prave stvari" za funkciju premijerke.

Levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je na izborima održanim 7. jula 182 mesta u nacionalnoj skupštini.

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mesta, desničarska koalicija 15, levičarski blok 13, a Regionalisti četiri poslanička mesta.

Ni jedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da bi mogla samostalno da formira parlamentarnu većinu, pošto je za apsolutnu većinu u nacionalonoj skupštini potrebno osvojiti 289 poslaničkih mesta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()