Izlazne ankete: AfD vodi na izborima u Tiringiji, a u Saksoniji malo zaostaje za CDU

Na trećem mestu je BSW sa osvojenih 11,5 odsto glasova, a slede SPD sa sedam odsto i Zeleni sa 5,5 odsto

02.09.2024. 07:38
  • Podeli:
izbori u nemačkoj, afd - 1 sept 2024 - Reuters-66d54f4ce1a91.webp Foto: Reuters

Nemačka stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) vodi na izborima za parlament u saveznoj pokrajini Tiringiji, dok na izborima u Saksoniji vodi opoziciona Hrišćansko-demokratska unija (CDU), a sa malim zaostakom sledi je AfD, pokazuju rezultati izlaznih anketa.

Prema anketi javnog servisa ARD, AfD je u Tiringiji osvojio oko 30,5 glasova i to bi bilo prvi put od Drugog svetskog rata da stranka krajnje desnice pobedi na izborima za pokrajinski parlament.

CDU je u Tiringiji osvojila 24,5 odsto glasova, Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) sedam odsto, Zeleni četiri odsto, a novoosonovana Alijansa Sara Vagenkneht (BSW) 16 odsto.

Prema anketi emitera ZDF, CDU je na izborima u Saksoniji osvojila 32 odsto glasova, a AfD 31,5 odsto, preneo je Rojters. Na trećem mestu je BSW sa osvojenih 11,5 odsto glasova, a slede SPD sa sedam odsto i Zeleni sa 5,5 odsto.

Prema podacima do 16 časova, u obe savezne pokrajine se beleži veliki odziv birača.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()