Izrael napao Iran: IAEA izdala hitno saopštenje o nuklearnim postrojenjima, dejstvovala iranska PVO

IzraeIranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12:30 po lokalnom vremenu

19.04.2024. 08:48
  • Podeli:
napad na iran izrael x@@itsHarishop-6622137e45aa6.webp Foto: x@itsHarishop

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CNN. Meta nije nuklearna, prema tvrdnjama ovog zvaničnika.

Opseg ciljeva nije preciziran, ali "nuklearne i civilne lokacije očigledno nisu bile u toj kategoriji“, dodao je drugi zvaničnik, navodi američka televizija.

Iranska državna televizija javila je da su tri drona primećena iznad neba u Isfahanu oko 12:30 po lokalnom vremenu i da su uništeni nakon što je aktiviran sistem protivvazdušne odbrane zemlje, navodi Rojters.

Ranije je poluzvanična novinska agencija Fars javila da su se u blizini međunarodnog aerodroma u Isfahanu čule "eksplozije".

Provincija Isfahan je sedište velike vazdušne baze, velikog kompleksa za proizvodnju raketa i nekoliko nuklearnih lokacija, navodi BBC.

Izvori američke televizije istakli su i da su u tom upozorenju Izraelci uveravali Vašington da iranska nuklearna postrojenja neće biti gađana

Meta je bio Isfahan, sedište vojnih i nuklearnih lokacija, kao i grad Tabriz na severu zemlje. 

Iran je aktivirao PVO iznad grada zbog čega su se čule eksplozije, prenela je državna novinska agencija "IRNA". 

Iranski mediji navode da je situacija "bezbedna i mirna", dok viši vojni zvaničnik tvrdi da u udaru nije pričinjena veća šteta. IAEA je takođe saopštila da na nuklearnim postrojenjima nema štete. 

"Nastavljamo da pratimo situaciju i pozivamo obe strane na ekstremnu uzdržanost. Nuklearni objekti nikada ne bi smeli da budu meta u vojnim sukobima", piše u saopštenju IAEA-a na Iksu (Tviteru).

Oborene su tri izraelske bespilotne letelice. Iran je prethodne nedelje napao Izrael sa više od 300 dronova i projektila.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()