Izrael ne haje za upozorenja Amerikanaca: IDF će da proširi vojnu operaciju u Rafi

Galant je preneo Salivenu koje je mere preduzeo Izrael za evakuaciju Palestinaca iz oblasti Rafe i za pružanje humanitarne pomoći

20.05.2024. 23:15
  • Podeli:
izraelski vojnici, vojska izraela, izraelska vojska, Gaza - 8 dec 2023 - AP Photo Moti Milrod, Haaretz, File Tanjug-6581a1f344f62.webp Foto: AP Photo/Moti Milrod, Haaretz, File/Tanjug

Izrael namerava da proširi svoju vojnu operaciju u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze, izjavio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant u razgovoru sa savetnikom Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom koji boravi u poseti Izraelu.

"Posvećeni smo proširenju kopnene operacije u Rafi do potpunog uništenja Hamasa i oslobađanja talaca", naveo je Galant, saopštila je njegova kancelarija.

Galant je preneo Salivenu koje je mere preduzeo Izrael za evakuaciju Palestinaca iz oblasti Rafe i za pružanje humanitarne pomoći evakuisanom stanovništvu, preneo je Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden je ranije upozorio da bi velike vojne akcije u Rafi mogle da dovedu do velikog broja civilnih žrtava.

Posle nesaglasnosti sa Vašingtonom u vezi sa napadima na Rafu, Izrael je 6. maja naredio palestinskim civilima da se evakuišu iz delova toga grada nakon čega su počeli kopneni napadi.

 Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je danas da se procenjuje da je 810.000 Palestinaca evakuisano iz Rafe od 6. maja, što je više od polovine broja ljudi koji su u tom gradu našli utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()