Izrael objavio rat

Kabinet za bezbednost Izraela izglasao da je zemlja zvanično u ratnom stanju

08.10.2023. 14:06
  • Podeli:
hamas izrael reuters-652196340f57d.webp Foto: Reuters

Vojno-politički kabinet Izraela odobrio je uvođenje "klauzule 40" osnovnog zakona, što znači zvaničnu objavu rata, saopšteno je iz kabineta ministarstva.

Izrael je u subotu ujutro napadnut raketnim udarima iz Pojasa Gaze. Pres služba vojske saopštila je da je širom republike ispaljeno više od tri hiljade projektila. Pored toga, borci Hamasa, nakon masovnih raketnih napada, prodrli su u granična područja na jugu Izraela. Prema poslednjim podacima, poginulo je više od 300 izraelskih civila, a 1.864 osobe su povređene.

Vojno krilo Hamasa (brigade Al-Kasam) saopštilo je da sprovodi operaciju pod nazivom "Oluja Al-Aksa". Navodi se da su zarobili 35 vojnih lica i doseljenika.

Izraelske odbrambene snage su odgovorile pokretanjem operacije Gvozdeni mačevi. U zemlji je proglašeno vojno stanje. Premijer Benjamin Netanjahu je, u obraćanju naciji, izjavio da je zemlja u ratnom stanju i rekao da je naredio široku mobilizaciju rezervi. Vojska čisti naseljena mesta.

Izraelski avioni počeli su da gađaju ciljeve u Pojasu Gaze. Tamo pak tvrde da su u ovim napadima poginule 232 osobe, a povređeno skoro 1,7 hiljada.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()