Izrael odobrio oslobađanje 50 žena: Hamas poslao spisak talaca koje namerava da pusti

Od petka je oslobođeno 39 Izraelaca i 117 Palestinaca

28.11.2023. 11:01
  • Podeli:
izraelska vojska, vojska izraela, izraelski vojnici, pojas gaze - foto AP Photo Victor R. Caivano Tanjug (1)-65638590a15ea.webp Foto: AP Photo/Victor R. Caivano/Tanjug

Izraelska vlada odobrila je oslobađanje 50 palestinskih ženskih zatvorenika u okviru sporazuma o produženju privremenog primirja sa palestinskom militantnom grupom Hamas u Gazi i obezbeđivanju oslobađanja još skoro 20 Izraelaca koje Hamas drži kao taoce od 7. oktobra, javio je Tajms of Izrael.

Na osnovu sporazuma o primirju, koje je trebalo da istekne jutros, ali je juče produženo za još dva dana, od petka je oslobođeno 39 Izraelaca i 117 Palestinaca.

Kao rezultat paralelnih pregovora koje vodi Katar, Hamas je oslobodio i 17 Tajlanđana, jednog Filipinaca i jednog rusko-izraelskog državljanina.

Izrael je dobio spisak izraelskih talaca koji Hamas treba da oslobodi danas, saopštila je kancelarija premijera Benjamina Netanjahua.

Spisak talaca se trenutno pregleda i "u ovom trenutku se dostavljaju obaveštenja porodicama onih koji će biti oslobođeni nakon više od 50 dana koje su proveli kao taoci u Gazi", istaknuto je u saopštenju. Nije naveden broj talaca koji će biti pušteni danas kao deo sporazuma o produženom primirju koji je postignut u ponedeljak, prenosi "Tajms of Izrael".

Od petka je oslobođeno 50 izraelskih talaca u okviru početnog dogovora o četvorodnevnom primirju u borbama u Gazi i oslobađanju po tri palestinska zatvorenika za svakog izraelskog taoca.

Kao rezultat paralelnih pregovora koje je vodio Katar, Hamas je takođe oslobodio 17 Tajlanđana, jednog Filipinaca i jednog rusko-izraelskog državljanina.

Izrael i Hamas juče su se saglasili da produže privremeno primirje za dva dana, otvarajući time put za oslobađanje još oko 20 ljudi koje palestinska militantna grupa drži kao taoce.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()