Izrael ponudio Palestincima preseljenje na Sinaj

Palestinci odbili predlog

31.10.2023. 12:09
  • Podeli:
2023-04-09T091152Z_1460410008_RC2XA0AWI7B6_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-AL-AQSA-643289656868e.webp Foto: Reuters

Izraelsko Ministarstvo za obaveštajne poslove izradilo je ratni predlog za preseljenje 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze na egipatsko Sinajsko poluostrvo, što je izazvalo osudu Palestinaca i pogoršalo tenzije sa Kairom.

Ipak, kancelarija premijera Benjamina Netanijahua odbacila je ovaj plan nazivajući ga "hipotetičkom vežbom" i obrazlažući da je u pitanju samo koncept na papiru.
Međutim, ovi zaključci su samo produbili strahove Egipta da Izrael želi da pretvori Gazu u problem Egipta, preneo je AP.

"Protiv smo prelaska na bilo koje mesto, u bilo kakvom obliku i to smatramo crvenom linijom koju nećemo dozvoliti da se pređe", rekao je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rudeneh.

Prema njegovim rečima, masovno preseljenje bilo bi ravno "objavi novog rata".

"Nećemo dozvoliti da se ponovi ono što se desilo 1948. godine", naglasio je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()