Izrael prećutno odobrio dogovor: Prekid vatre sve izvesniji, objavljeni detalji nacrta

Objavljeno i šta sadrži predlog nacrta o prekidu vatre

25.02.2024. 11:44
  • Podeli:
gaza, feb 2024 - profimedia-65c78eba348b2.webp Foto: Profimedia

Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javljaju danas izraelski mediji.
Izraelski ratni kabinet održao je u subotu uveče telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma sačinjenog u Parizu, u kojem je učestvovao Izrael sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara.

Izrael prećutno odobrio dogovor

Nekoliko izraelskih medija, citirajući neimenovane izvore, rekli su da je Izrael prećutno odobrio dogovor i da će poslati delegaciju u Katar na dalje razgovore.

Hamas je istakao da još nije uključen u najnoviji predlog, ali se izveštaji medija poklapaju sa ranijim zahtevima militantne grupe za prvu fazu primirja. 

Politički lider Hamasa Ismail Hanije boravio je u Kairu prošle nedelje.

Izrael, u međuvremenu, razvija planove za širenje kopnene ofanziva na južni grad Rafu, na granici sa Egiptom, u kojem se nalazi više od polovine populacije te enklave od 2,3 miliona stanovnika.

Humanitarni radnici upozorili su na potencijalnu katastrofu, a SAD  i ostali saveznici Izraela poručili su da civili moraju biti zaštićeni.

Šta predviđa nacrt predloga

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da će preneti vladi ove nedelje da se "odobre operativni planovi za akciju u Rafi", uključujući i evakuaciju civila.

Visoki zvaničnik Egipta, koji je posrednik u razgovorima između Izraela i Hamasa, rekao je u subotu da nacrt predloga predviđa prekid vatre, uz oslobađanje 40 talaca, mahom žena i starijih ljudi, a da se zauzvrat pusti do 300 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena, maloletnika i starih.

Egipatski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da predloženo šestonedeljno primirje u borbama bi uključivalo omogućavanje stotinama kamiona da unesu pomoć u Gazu.

On je rekao da su se obe strane saglasile da se nastave pregovori tokom pauze, radi daljeg oslobađanja ljudi i trajnog prekida vatre.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()