Izrael prisvojio delove zemlje na Zapadnoj obali bez plana izgradnje naselja

Izraelski izvor saopštio je da je cilj da to zemljište postane deo naselja Male Adumim, istočno od Jerusalima

29.02.2024. 14:05
  • Podeli:
izraelska vojska AP PhotoTsafrir Abayov via Tanjug-65c7688de3f80.webp Foto: AP PhotoTsafrir Abayov via Tanjug

Izrael je danas prisvojio nekoliko delova zemlje u blizini velikog jevrejskog naselja u okupiranoj Zapadnoj obali, ali je upućeni izvor rekao Rojtersu da trenutno ne postoji plan izgradnje u tom delu palestinske teritorije.

Izraelski izvor saopštio je da je cilj da to zemljište postane deo naselja Male Adumim, istočno od Jerusalima.

Civilna uprava, koja je deo izraelskog Ministarstva odbrane saopštila je da to zemljište zauzima oko 264 hektara.

Zapadna obala je među teritorijama koje je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine, a Palestinci, uz međunarodnu podršku, u toj regiji zahtevaju državnost.
Većina svetskih sila smatra da su izraelska naselja nezakonita. 

Izrael to osporava, pozivajući se na istorijsko polaganje prava na Zapadnu obalu, koju opisuje kao bezbednosni bedem, navodi agencija. 

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua promovisala je izraelska naselja na palestinskim teritorijama, tako stvarajući tenzije sa SAD.

Ipak, Vašington i saveznici smatraju da se Izraelu mora pružiti podrška u ratu protiv Hamasa.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken prethodno je izjavio da Vašington smatra da ta izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali krše međunarodno pravo, što predstavlja povratak na stav SAD o palestinskim teritorijama, koji je bio promenjen tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa, podseća Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()