Izraelski mediji: Delegacija se vraća sa pregovora iz Pariza sa umerenim optimizmom

Izvor kaže da će nacrt prvo biti predstavljen ratnoj vladi na odobrenje, a potom i ostatku vlade.

24.02.2024. 15:24
  • Podeli:
izraelska vojska idf AP PhotoAriel Schalit via Tanjug-65c0aeefe3470.webp Foto: AP PhotoAriel Schalit via Tanjug

 Izraelska delegacija se vraća sa razgovora u Parizu o primirju sa umerenim optimizmom da se može postići dogovor da se privremeno obustave borbe sa Hamasom u Pojasu Gaze i da se izraelski i strani taoci oslobode, javljaju izraelski mediji pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Zvaničnik, čiju izjavu prenosi više jevrejskih portala, kaže da je sa Hamasom postignut "nacrt sporazuma" o privremenom prekidu vatre u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.

"Bilo je dobrih razgovora, postoji značajan napredak. Imamo osnovu na kojoj ćemo izgraditi plan i pregovore", citira Kanal 12 zvaničnika. 

Izvor kaže da će nacrt prvo biti predstavljen ratnoj vladi na odobrenje, a potom i ostatku vlade.

List Mariv preneo da će se ratni kabinet sastati večeras kako bi čuo novosti iz Pariza.

Naredna faza razgovora, prema izvoru, biće fokusirana na centralno pitanje koje taoce drže militantne grupe u Gazi i koji palestinski zatvorenici će biti oslobođeni u okviru primirja, kao i specifičnosti trajanja primirja.

Prethodno je Džeruzalem post objavio, pozivajući se na dva izvora upoznata sa sadržajem razgovora o primirju da je tokom sastanka u Parizu između predstavnika SAD, Izraela, Egipta i Katara dogovoren je novi i ažuriran nacrt sporazuma o oslobađanju izraelskih talaca koje palestinski Hamas drži u Pojasu Gaze.

Izvori su objasnili da bi napredak koji je postignut mogao da omogući prelazak na pregovore o detaljima sporazuma, kao što su broj i identitet zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu, prenosi Džeruselim post.

Takođe su naveli da izraelski ratni kabinet sada očekuje da dobije informacije od pregovaračkog tima i odluči o daljim koracima, što bi se moglo dogoditi već večeras.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()