Izveštaj pokazuje: FBI nikada nije imao stvarne dokaze o vezama Trampa i Rusije

Specijalni savetnik Džon Duram optužio je FBI da se prema istrazi o Trampu odnosio drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama

15.05.2023. 22:17
  • Podeli:
donald-trump-reuters-3-.jpg Foto: Reuters

Američki Federalni istražni biro (FBI) nije imao dovoljno dokaza za otpočinjanje istrage o predsedničkoj kampanji Donalda Trampa 2016. godine i previše se oslanjao na savete Trampovih političkih protivnika, navodi se u zaključnom izveštaju američkog specijalnog savetnika Džona Durama.

U izveštaju na 306 stranica, Duram je zaključio da američke obaveštajne službe i organi za sprovođenje zakona nisu imali nikakve "stvarne dokaze" o dosluhu Trampovog tima i Rusije, pre pokretanja istrage "Crossfire Hurricane", prenosi Rojters.

Duram je u izveštaju optužio FBI da se prema istrazi o Trampu odnosio drugačije nego prema drugim politički osetljivim istragama, uključujući one čiji je predmet istrage Trampova protivkandidatkinja bila Hilari Klinton.

"Ministarstvo i FBI nisu uspeli da održe svoju važnu misiju stroge vernosti zakonu u vezi sa određenim događajima i aktivnostima opisanim u ovom izveštaju. Osoblje FBI-a pokazalo je ozbiljan nedostatak analitičnosti prema informacijama koje su dobili, posebno prema informacijama od politički povezanih lica i subjekata", navodi se u izveštaju specijalno savetnika Durama.

Ovaj izveštaj označava kraj četvorogodišnje istrage pokrenute u maju 2019. godine kada je tadašnji državni tužilac Vilijam Bar imenovao Durama, iskusnog tužioca, da ispita potencijalne pogrešne korake FBI-a prilikom istrage o navodnom dosluhu Trampovog tima i Rusije tokom predizborne kampanje 2016. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()