Japan dobio novo ostrvo posle erupcije podmorskog vulkana

Formirana je kopnena masa od oko 100 metara u prečniku

09.11.2023. 12:19
  • Podeli:
novo ostrvo u japanu, japan - 9 nov 2023 - foto Kyodo News via AP Tanjug (3)-654cbfdecc65a.webp Foto: Kyodo News via AP/Tanjug

Japan je dobio novo ostrvo posle erupcije podmorskog vulkana.

Nova kopnena masa prečnika oko 100 metara pojavila se u blizini ostrva Ivoto, 1.200 kilometara južno od Tokija, nakon što su erupcije počele prošlog meseca, preneo je Gardijan.

Vanredni profesor na Institutu za istraživanje zemljotresa Univerziteta u Tokiju Fukaši Maeno, rekao je da su se freatomagmatske erupcije, vrsta eksplozivne erupcije koja je rezultat interakcije magme sa vodom, dogodile oko kilometar od Ivota, formirajući kopnenu masu od oko 100 metara u prečniku.

Maeno, koji je leteo iznad te lokacije krajem oktobra, rekao je za agenciju Kjodo da su se oblaci dima i pepela visine oko 50 metara dizali svakih nekoliko minuta tokom erupcija.

Foto: Kyodo News via AP/Tanjug

On je rekao da je nedavno formiranje ostrva dokaz da se magmatska aktivnost vratila u to područje. 

Novo ostrvo bi moglo da poraste i promeni oblik ako se erupcije nastave, ali bi takođe, moglo i da nestane ispod talasa.

Ostrva nastala na sličan način na tom području 1904, 1914. i 1986. godine, su nestala usled erozije.

Foto: Kyodo News via AP/Tanjug
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()