Japan: Završen treći krug ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz Fukušime

Očekuje se da će ukupna količina tricijuma ispuštenog u more biti oko 5 biliona bekerela

20.11.2023. 12:37
  • Podeli:
nuklearna elektrana fukušima daiči - AP Photo Eugene Hoshiko, File Tanjug-655b44c203e0e.webp Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko, File/Tanjug

Treći krug ispuštanja u more prečišćene radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima Daiči završen je danas, saopštio je operater te nuklearne elektrane, uz najavu da kompanija planira još jedan krug ispuštanja do kraja marta 2024. godine, kada se završava tekuća fiskalna godina.

Operater NE Fukušima, kompanija Tokio Electric Pover Company Holdings Inc. (TEPCO) ispustila je kroz podvodni tunel oko 7.800 tona prerađene vode na lokaciju udaljenu oko jedan kilometar od obale, prenosi agencija Kjodo.

U četiri kruga ispuštanja, koji će biti završeni u tekućoj fiskalnoj godini do marta 2024. godine, TEPCO planira da pusti oko 31.200 tona prečišćene vode kroz napredni sistem za preradu tečnosti koji uklanja većinu radioaktivnih supstanci osim tricijuma.

Očekuje se da će ukupna količina tricijuma ispuštenog u more biti oko 5 biliona bekerela, što je manje od četvrtine godišnje granice koja iznosi 22 biliona bekerela.

Kina i Rusija su zbog ispuštanja tertirane radioaktivne vode iz Fukušime u avgustu uvele zabranu na uvoz morskih proizvoda iz Japana.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()