Japanska vlada predložila novi zakon o klasifikovanju poverljivih informacija

Žele da od zaposlenih u preduzećima zahteva pristup podacima kako bi se obavile bezbednosne provere

28.02.2024. 07:30
  • Podeli:
informacije-i-komunikacije-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Japanska vlada danas je iznela predlog zakona koji bi joj omogućio da klasifikuje veći broj informacija kao poverljive i da od zaposlenih u preduzećima zahteva pristup podacima kako bi se obavile bezbednosne provere.

Administracija premijera Fumija Kišide saopštila je da bi takav potez dalje uskladio Japan sa zapadnim vladama i dozvolio državi da deli više informacija sa preduzećima u Japanu i saveznicima u inostranstvu.

"Verujem da sistem bezbednosne provere neće samo ojačati informacionu bezbednost u Japanu, već i povećati međunarodne poslovne prilike za japanske kompanije", rekao je novinarima glavni sekretar kabineta Jošimasa Hajaši.

Prema predloženim izmenama pravila informisanja, zaposleni u kompanijama koji pristanu na bezbednosne istrage će biti intervjuisani od strane vladinih službenika, a biće provereno da li su zloupotrebljavali narkotike ili alkohol, da li su osuđivani i vršiće se psihološke procene.

Istražitelji će ispitati i finansije zaposlenih i razgovaraće s članovima njihovih porodica, prenosi Rojters.

Mihoko Macubara, glavna strateškinja za sajber bezbednost u telekom kompaniji NTT, rekla je da bi zakon trebalo da omogući bolju razmenu informacija između vlade i industrije kako bi se razumele pretnje s kojima se Japan suočava.

"Ako je provera sajber sigurnosti veća, onda može da se razgovara o poverljivim informacijama u pouzdanom okruženju", dodala je Macubara.

Prema predloženom zakonu, svako ko bude uhvaćen da deli poverljive državne informacijame suočio bi se sa zatvorskom kaznom do pet godina i novčanom kaznom od 5 miliona jena (33.289 dolara).

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()