Javno tužilaštvo EU istražuje nabavku vakcina protiv korone i vezu sa Fon der Lajen

Evropska javna tužiteljka Koveši istakla je da je predmet istrage i uloga Fon der Lajen u nabavci vakcina

05.11.2022. 14:29
  • Podeli:
lajen ursula von der leyen reuters.jpg Foto: Reuters

Evropska javna tužiteljka Laura Kodruta Koveši izjavila je da je pokrenuta istraga u vezi nabavke vakcina protiv koronavirusa kao i uloge predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u nabavkama, javila je Hrvatska radio-televizija (HRT).

"Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obvezu, pa je predmet otvoren pre nekoliko meseci na osnovu tih pritužbi", rekla je Koveši u intervjuu za HRT, naglasivši da je tužilaštvo nezavisno i da je i pre radilo tako složene predmete.

"Imamo vrlo iskusne tužioce, profesionalne, hrabre. Nezavisnost nam je zagarantovana. Imamo sve alate potrebne za vođenje bilo koje istrage i, što je važnije, zakon je jednak za sve" istakla je Koveši dodavši da će sva prava ljudi uključenih u predmete biti ispoštovana i da tako "nemaju problema".

Koveši je bila gost Zagreba gde je predstavila aktivnosti u borbi protiv korupcije i prevara u kojima se krade "evropski novac".

Pod njenim mandatom uhapšeni su, između ostalih, bivši hrvatski ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a trenutno se u Hrvatskoj istražuju „desetine slučajeva“.

Koveši je istakla da zapravo ne postoji zemlja u Evropi u kojoj nema korupciju, a najveći problem, prema njenom mišljenju, nefikasna je borba protiv krijumčarenja svih vrsta kao i prevare vezane za PDV.

Ona je i dodala da je za tri godine, koliko je na funkciji javnog tužioca EU, zaprimljeno više od 4.000 krivičnih prijava od čega su polovinu podneli sami građani.

Na osnovu toga pokrenuto je 1.200 istražnih postupaka.

Rezultat je fascinantan - plenidba 250 miliona evra, što je petostruko više od budžeta tužilaštva, istakla je Koveši.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()