Jedini kandidat protiv rata u Ukrajini: Nadeždin predao potpise ruskoj CIK

On je rat u Ukrajini, koji se u Moskvi naziva ''specijalnom vojnom operacijom'', nazvao ''fatalnom greškom''

31.01.2024. 14:59
  • Podeli:
boris nadeždin, 24 jan 2024 - profimedia (1)-65b76af888355.webp Foto: Profimedia

Kandidat za predsedničke izbore u Rusiji Boris Nadeždin predao je danas sakuljene potpise podrške za svoju kampanju Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), i tako postao jedini kandidat na predstojećim izborima koji se nedvosmisleno zalaže za prekid rata u Ukrajini.

On je rat u Ukrajini, koji se u Moskvi naziva ''specijalnom vojnom operacijom'', nazvao ''fatalnom greškom'', i naveo da će pokušati da rat okonča pregovorima, prenosi Rojters.

Nadeždin je sakupio 105.000 potpisa podrške u najmanje 40 regiona, što je za 5.000 više od zakonskog minimuma koji treba da prikupi kandidat kojeg je predložila neka politička partija.

Kritičari Kremlja kažu da Nadeždinu, koji je bio redovan gost u državnim TV programima koji govore o ratu, ne bi bilo dozvoljeno da stigne ovako daleko u tako strogo kontrolisanom političkom sistemu bez blagoslova vlasti, što on poriče, prenosi Rojters.

S druge strane, njegove otvorene izjave o ratu u Ukrajini podstakle su spekulacije da je možda prešao ''neizgovorenu crvenu liniju'' i da će mu biti zabranjeno da se kandiduje iz tehničkih razloga ili će biti primoran da odustane.

U govoru tokom predaje potpisa CIK-u, Nadeždin je naglasio da su svi potpisi prikupljeni u Rusiji, u skladu sa pravilima, i da ne uključuju one koji su prikupljeni u inostranstvu, i dodao da njegovu kampanju finansiraju donacije desetina hiljada ''običnih ljudi''.

Putinu, koji je odlučio da se kandiduje kao nezavisni kandidat, a ne kao kandidat vladajuće partije Jedinstvena Rusija, potrebno je 300.000 potpisa, a već je, prema nekim navodima, sakupio preko 3.5 miliona potpisa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()