Jedinice IDF povukle se iz bolničkog kompleksa u severnom delu Pojasa Gaze

Najmanje dvoje dece umrlo je u jedinici intenzivne nege nakon što su izraelske bombe uništile generatore i rezerve kiseonika za najteže bolesnike.

26.10.2024. 17:42
  • Podeli:
gaza bolnica AP PhotoAbed Khaled via Tanjug-653fe394e8252.webp Foto: AP PhotoAbed Khaled via Tanjug

Izraelske snage (IDF) povukle su se danas iz bolnice "Kamal Advan" u severnom delu Pojasa Gaze, jedine preostale medicinske ustanove koja funkcioniše u tom delu enklave, saopštilo je ministarstvo zdravlja u Gazi, navodeći da je IDF pritvorio više desetina muškaraca, uglavnom medicinskih radnika i pacijenata.

Palestinski medicinski radnici su saopštili da je najmanje 44 od 70 zaposlenih u toj medicinskoj ustanovi zadržala izraelska vojska koja je u bolnicu upala juče, ali kasnije je rečeno da je IDF oslobodio 14 ljudi, uključujući direktora bolnice.

Medicinski radnici su izjavili da je najmanje dvoje dece umrlo u jedinici intenzivne nege nakon što su izraelske bombe uništile generatore i rezerve kiseonika za najteže bolesnike.

Medicinsko osoblje je odbilo naređenja izraelske vojske da se evakuiše iz bolnice ili ostavi svoje pacijente bez nadzora.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je ranije danas da je bolnica "Kamal Advan" i dalje "pod opsadom", ali da su uspeli da stupe u kontakt sa osobljem, od kojih je četvoro povređeno.

SZO juče je saopštila da je izgubila kontakt sa osobljem u bolnici "Kamal Advan", nakon što je izraelska vojska saopštila da deluje u toj oblasti.

Ministarstvo zdravlja Gaze juče je optužilo izraelske snage da su upale u tu bolnicu u izbegličkom kampu Džabalija, gde su započeli veliku operaciju ranije ovog meseca. 

Izraelska vojska je saopštila da njene snage deluju oko bolnice Kamal Advan, ali da ne znaju za napade u samoj bolnici.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()