Nemačke mašinovođe od danas u novom štrajku

Dojčeban navodi da će međugradske i regionalne železničke usluge biti značajno pogođene štrajkom

12.03.2024. 07:30
  • Podeli:
Tramvaj, voz, železnica, saobraćaj, Pixabay 2-65b64d863b4f9.webp Foto: Pixabay

Nemačke mašinovođe najavile su u utorak 24-časovni štrajk zbog tekućeg spora s nacionalnim železničkim operaterom oko plata i radnog vremena, javlja Anadolu.

Sindikat nemačkih mašinovođa (GDL) saopštio je da će štrajk u putničkim vozovima početi u utorak u 2.00 po lokalnom vremenu (01.00 GMT) i da će se nastaviti do srede u 2.00 sata.

Nacionalni železnički operater Dojčeban kritikovao sindikat zbog štrajka u kratkom roku i naveo da je počeo da radi na hitnom redu vožnje.

Kompanija je saopštila da će njene međugradske i regionalne železničke usluge biti značajno pogođene štrajkom i savetovala je putnicima da odgode putovanje ako je moguće.

Sindikat GDL-a i Deutsche Bahn mesecima pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru.

Dojčeban je u petak pozvao sindikat da se vrati za pregovarački sto, ali nije dao novu ponudu. GDL je insistirao da kompanija dostavi novu, pismenu ponudu do 18.00 sati (17.00 GMT) u nedelju.

Na prethodnom sastanku Dojčeban je ponudio do 13 posto veće plate, kao i opcioni model koji bi mogao smanjiti sedmično radno vreme sa 38 na 37 sati.

Sindikat, koji predstavlja oko 10.000 zaposlenih, insistira na smanjenju radnog vremena na 35 sati za radnike u smenama, bez smanjenja plata.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()