Kakav će biti konačni ishod najskupljih međuizbora u istoriji Amerike?

Iako je najavljivan 'crveni talas' i dominacija republikanaca, Senat će, prema proceni analitičara ostati u rukama demokrata, jer potpredsednica SAD Kamala Haris ima takozvani 'zlatni glas' u korist svoje stranke

Autor: Bojana Petrušijević
12.11.2022. 19:32
  • Podeli:

Još uvek je neizvesno koja stranka će kontrolisati američki Kongres. Blagu prednost za sada imaju Republikanci. Ovogodišnji međuizbori bili su najskuplji u istoriji Amerike.

Analitičari smatraju da će nove političke struje produbiti krizu u američkom društvu – od pitanja abortusa do neslaganja oko klimatskih promena.

Iako je u kampanji bio najavljivan crveni talas i dominacija republikanaca, Senat će, prema proceni analitičara ostati u rukama demokrata, jer potpredsednica Sjedinjenih država, Kamala Haris ima pravo da takozvani "zlatni glas" da u korist svoje stranke.

Ipak, većinu mesta u Predstavničkom domu zauzeće republikanci, što će podgrejati obračune i polarizaciju javnosti.

"Republikanci će početi sa političkom odmazdom. Oni će raditi demokratama sve što su oni njima činili za ove dve godine. Počinje pomalo neprijatan period za Džoa Bajdena, jer će prva istraga najverovatnije biti o njegovom sinu. On je putovao sa ocem po svetu i samo naivčina može da misli da nije trgovao političkim uticajem – što je krivično delo", kaže za UNU novinarka Ljiljana Smajlović.

Predsednik Bajden nije razočaran rezultatima izbora. Štaviše, tvrdi da su demokrate izgubile najmanje mesta u Predstavničkom domu u poslednjih 40 godina. Iako se po retorici razlikuju, i demokrate i republikanci isto gledaju na pitanje Kosova, navode iz organizacije Novi treći put.

"I jedna i druga partija gledaju Kosovo kao nezavisnu državu. I iz ugla demokratske, i iz ugla Republikanske stranke to pitanje treba da se reši. Demokrate to žele da reše uz pomoć Evropske unije, gde vidimo udruženo delovanje Eskobara i Stejt demartmenta. I, sa druge strane, briselske administrancije. Republikanci pitanje Kosova rešavaju, naročito pod uticajem trampizma, isključivo prema svojim interesima", objašnjava Dimitrije Milić iz Novog trećeg puta.

"Midterm" izbori su iznedrili i potencijalnog protivkandidata Trampu iz redova Republikanaca –   guvernera Rona de Santisa, koji je odneo ubedljivu pobedu na Floridi. U javnosti mu već lepe etiketu – Novi Tramp.

Pravi Tramp mu, međutim, poručuje da ne ulazi u predsedničku trku 2024. godine. U niskom startu za tu trku je namešten i predsednik Bajden. Ukoliko se kandiduje, tada će imati 82 godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()