Kako Ilon Mask posredno 'gospodari' ratom u Ukrajini: Osujetio napad na ruske mete

Kijev je planirao da naoružanom bespilotnom letelicom napadne brod Ratne mornarice Ruske Federacije koji je na vezu u jednoj luci na poluostrvu Krimu.

02.08.2023. 11:40
  • Podeli:
ilon_mask_elon_musk_reuters-1664693084228.webp Foto: Reuters

Ukrajina je morala da odustane od nekoliko napada dronovima na ruske mete jer joj Ilon Mask, glavni izvršni direktor firme SpejsEks, vlasnice satelitske internetske mreže Starlink, odbio da da pristup istoj, prenosi Dejli mejl.

Uključi-isključi

Kijev je planirao da naoružanom bespilotnom letelicom napadne brod Ratne mornarice Ruske Federacije koji je na vezu u jednoj luci na poluostrvu Krimu.

Međutim, Mask ukrajinskim snagama nije dopustio da pristupe Starlinku jer, kako je ranije rekao, ne dozvoljava da se on koristi za napadačke akcije. Ukrajina je zbog toga odustala od napada na spomenuti brod.

Vrhovni zapovednik ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Žaluzni navodno je zbog toga poželeo da stupi u kontakt s načelnikom Generalštaba američke vojske, generalom Markom Milijem, kako bi mu se požalio da Mask može da određuje šta ukrajinska vojska može, a šta ne može da radi.

Žaluzni je rekao da je činjenica da je Mask onemogućio nekoliko planiranih napada zabrinjavajuća.

Mask, inače najbogatiji čovek na planeti prema poslednjim izveštajima, još nije komentarisao ove navode.

Neposredno upravlja tokom ratom u Ukrajini

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, rekao je za britanski Telegraf da je rat u Ukrajini ušao u kritičnu fazu i da je ukrajinskim snagama potrebna operativna i tehnološka nezavisnost.

"Zavisnost od odluka i njihove implementacije mora biti 100 odsto. Ako naše operativno delovanje zavisi od spoljnih faktora i trećih lica, onda je naša vojska izložena velikom riziku", rekao je Podoljak.

Maskovu odluku kritikovali su Ulrike Franke, viši naučnik u Evropskom savetu za spoljne poslove, i NASA-in astronaut Skot Keli.

Nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara 2022, Mask je dozvolio Kijevu da koristi Starlink kako ne bi zavisio od svoje infrastrukture, koju je Moskva počela da uništava. Međutim, Mask je rekao da je Starlink trebalo da se koristi isključivo za odbranu i ta pozicija se od tada nije promenila.

Ova najnovija kontroverza dolazi nakon što je predsednica SpejsEksa Gvin Šotvel u februaru rekla da će Kijevu ograničiti pristup Starlinku u vojne svrhe. Šotvel je rekla da će Ukrajina moći da ga koristi za normalne komunikacije i humanitarne operacije. Ukrajina je, međutim, takođe koristila Starlink za napade dronovima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()