Kako je Angela Merkel vladala pomoću mobilnog telefona?

Priznanje novinarkama Karolini Meti Bajsel, Konstanci fon Bujon, Lari Friče i Nikoli Majer u sredu je uručila predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas.

12.10.2022. 20:18
  • Podeli:
angela merkel profimedia-1665598704211.webp Foto: Profimedia

Kako je Angela Merkel 16 godina vladala Nemačkom pomoću svog mobilnog telefona? O tome govori tekst iz prošle godine u minhenskom dnevniku Ziddojče cajtung čije su autorke sada dobile nagradu Bundestaga.

Priznanje je novinarkama Karolini Meti Bajsel, Konstanci fon Bujon, Lari Friče i Nikoli Majer u sredu uručila predsednica nemačkog parlamenta Berbel Bas.

Članak na devet strana pod naslovom "Godine uz mobilni jedne kancelarke" je remek delo, rekla je predsednica žirija, profesorka Klaudija Nothele

Autorke su ga pisale iz ugla primalaca glasovnih poruka kancelarke.

"Tekst je portret kancelarke u kojem se ona gotovo ne pojavljuje. Nema citata, niti biografije, već je dočaran iz ugla nekih od ljudi sa kojima je kancelarka razmenjivala poruke," istakla je Klaudija Nothele.

Istovremeno je to analiza kancelarkine politike i njene komunikacije – "kratke, jasne i trezvene."

Autorke su žiri pridobile načinom izražavanja u prilogu i idejom.

Berbel Bas je čestitala dobitnicama i odala priznanje ostalim nominovanima za kritičko preispitivanje rada Bundestaga. 

"Ovakve analize su neophodne u parlamentarnoj demokratiji." 

Istovremeno, podvukla je značaj medijskog pluralizma.

Medijska nagrada Parlament, koju Bundestag dodeljuje od 1993. i dotira sa 5.000 evra, odaje priznanje novinarskom radu o parlamentarizmu koji vodi dubljem razumevanju posla zakonodavne vlasti.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()